Helsinki, keskusta, Helsingin keskusta, kauppa, kaupunkilainen, Aleksanterinkatu, Stockmann Ajankohtaista, Yritykset

Helsingin seudun merkitys Suomen kasvun veturina vahvistuu

Talous vahvistui viime vuoden lopulla Helsingin seudulla. Yritysten tuotanto kasvoi, myös työllisten ja työpaikkojen määrä lisääntyi.
Essi Lindqvist
Oskari Immonen
FacebookTwitterLinkedInEmail

Helsingin seudulla toimivien yritysten tuotanto kasvoi kaksi prosenttia viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä verrattuna edellisvuoden loka–joulukuuhun. Tuotannon kasvun vauhti kuitenkin tasaantui, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2017 -julkaisusta.

Koko maassa tuotanto kasvoi loka–joulukuussa prosentin edellisvuodesta.

-Tutkimus vahvistaa, että Helsingin seudun merkitys Suomen kasvun veturina ja yritystoiminnan keskittymänä on yhä merkittävämpi, kertoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Kun vertailuvuotena käytetään vuotta 2012, viimeksi kuluneen vuoden aikana tuotanto oli Helsingin seudulla keskimäärin reilut neljä prosenttia korkeammalla tasolla. Koko maassa tuotanto on kasvanut vajaan prosentin vertailuvuoden tasosta.

Tuotanto kasvoi palvelualoilla ja rakentamisessa

Helsingin seudun keskeisistä toimialoista suhdannekehitys jatkui vahvana viimeisellä vuosineljänneksellä palvelualoilla: liiketoiminta kasvoi selvästi liike-elämän palveluissa, informaatio- ja viestintäalalla, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä rahoituksessa. Myös kaupan ja kotitalouksien palveluiden liiketoiminta kasvoi.

Jalostusaloista rakentamisen kasvu jatkui erittäin vahvana, mutta teollisuuden loppuvuoden kehitys oli heikkoa. Teollisuudessa tarvitaankin nyt investointeja ja vahvaa panostusta digitalisaation hyödyntämiseen.

-Toivottavasti aikaisempaa valoisammat näkymät rohkaisevat yrityksiä investoimaan. Samalla viranomaisten lupakäsittelyä on merkittävästi nopeutettava, jotta ainakaan pitkät käsittelyajat eivät hidasta orastavaa kasvua, Pakarinen muistuttaa.

Kohtuuhintaisen asumisen kauniista tavoitteesta päästävä käytäntöön

Myös Helsingin seudun työllisten ja työpaikkojen määrän trendikehitys jatkui vahvana viime vuoden lopussa. Vuoden takaiseen verrattuna seudun työpaikkojen ja työllisten määrä kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä puolitoista prosenttia.

– Ammattimaisesta työvoimasta on pulaa 9 prosentilla teollisuuden ja rakentamisen yrityksistä ja 13 prosentilla palvelualojen yrityksistä. Työvoiman saatavuuden varmistamiseksi on erityisen tärkeää pitää huolta siitä, että kohtuuhintaisen asumisen kauniista tavoitteesta päästään mahdollisimman nopeasti konkreettisiin toimenpiteisiin, Pakarinen korostaa.