turisti, turismi, matkailu, kesä, aasialainen, ulkomaalainen, matkustaminen Ajankohtaista, Kansainvälisyys, Yritykset

Yhä useampi kansainvälinen matkailija saapuu Helsingin seudulle

Kansainvälinen henkilöliikenne ja matkailu ovat kasvaneet reippaasti Helsingin seudulla. Vilkas matkailu synnyttää seudulle yhä enemmän työpaikkoja ja kasvattaa verotuloja.
Essi Lindqvist
Helsingin kaupungin kuvapankki, Lauri Rotko

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä ylitti 17 miljoonaa, ja Helsingin sataman kautta kulki lähes 12 miljoonaa matkailijaa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi viime vuonna lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. Kansainvälisten lentojen matkustajien osuus oli 84 prosenttia eli yli 14 miljoonaa matkustajaa. Kansainvälisten lentojen matkustajamäärä on noussut koko 2010-luvun ajan keskimäärin viisi prosenttia vuodessa, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2017 -julkaisusta.

– Lisääntynyt matkailu näkyy erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan yritysten liikevaihdon kasvuna. Alan liikevaihto kasvoi viime vuonna 5,8 prosenttia, kun taas kasvu oli kaikilla toimialoilla 2 prosenttia. MaRa-alan henkilöstömäärä lisääntyi 2,7 prosenttia eli 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin kaikilla toimialoilla. Helsingin seudulle on tulossa runsaasti uutta majoituskapasiteettia, ja sille on myös kasvavaa kysyntää. Isojen kongressien ja muiden tapahtumien aikana on jo vaikeaa löytää hotellimajoitusta, toteaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Aasialaisten hotelliyöpymiset korvaavat venäläisturistien vähennyksen

Hotelliyöpymisten määrä Uudenmaan hotelleissa lisääntyi viime vuonna neljä prosenttia nousten 5,2 miljoonaan. Ulkomaisten vieraiden osuus yöpymisistä on lähes puolet, määrä nousi seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Ulkomaisten vieraiden kärkimaat olivat Saksa, Ruotsi, Venäjä, Iso-Britannia, Kiina ja Yhdysvallat.

Venäläisten hotellivieraiden yöpymiset ovat supistuneet alle puoleen vuodesta 2012, jolloin yöpymisiä oli yli 400 000 kappaletta, viime vuonna alle 200 000. Vähennys on kompensoitunut muilta alueilta, erityisesti Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta tulleella lisäyksellä.

Tietolähteet: Finnavia, lentoliikenne; Helsingin Satama, laivaliikenne; Tilastokeskus, majoitustilasto.