Investointi, Valtteri Vento, Jukka Luukkanen, Laura Hakamies, lainatakaus, kasvuyritys, päämarkkinarahoitus Kansainvälisyys, Yritykset

Suomalaisyritykset hyötyneet huomattavasti Euroopan strategisten investointien rahastosta

Suomi on suhteessa BKT:hen hyötynyt erittäin hyvin Euroopan investointipankista. Viime vuonna suomalaisyritykset saivat rahoitusta eniten kaikista Pohjoismaista ja reilusti yli EU-maiden keskiarvon.
Noona Bäckgren
Marianne Holm, RIIKKA TANKKA

Euroopan investointipankin (EIP) yhteydessä toimiva Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) myönsi toukokuussa suomalaiselle tietokantayhtiö Maria DB:lle 25 miljoonan euron rahoituksen.

Kyseessä on suurin kasvurahoitus, jonka Euroopan investointipankki on koskaan myöntänyt millekään pohjoismaiselle yritykselle.

Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun, Euroopan Investointipankki, EIP

– Rahoitusta on yhä enemmän luvassa uusille alueille, kuten biotalouteen, kertoo Euroopan investointipankin Suomen toimiston päällikkö Jukka Luukkanen.

– Suomi on suhteessa BKT:hen hyötynyt erittäin hyvin Euroopan investointipankista; viime vuonna parhaiten kaikista Pohjoismaista ja reilusti yli EU-maiden keskiarvon, kertoi Euroopan investointipankin Suomen toimiston päällikkö Jukka Luukkanen kauppakamarin ja Enterprise Europe Networkin järjestämässä Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun -tapahtumassa.

EIP on EU:n jäsenmaiden omistama. Sen tavoitteena on edistää työllisyyttä, kasvua ja ilmastonmuutoksen hillintää.

Viime vuonna EIP:n kautta tuli Suomeen 2,2 miljardia lainoja, enemmän kuin koskaan ennen.

Oman pääomanehtoista rahoitusta ovat pk-yrityksistä viime vuosina saaneet esimerkiksi jätteidenkeruujärjestelmä Enevo ja Helsingin keskustassa konttoriaan pitävä ohjelmistoyritys Frosmo. Nämä ovat EIP:n perinteisimpiin lainoihin verrattuna pieniä, mutta silti useita miljoonia kukin.

– Rahoitusta on yhä enemmän luvassa uusille alueille, kuten biotalouteen, Luukkanen kertoi.

Finnveran ohjelmapäällikkö Valtteri Vento kertoi, että esir.fi -nettisivuilta löytyy puhelinpalvelun lisäksi myös soveltuvuusarviomahdollisuus, jonka kautta voi katsoa, soveltuuko oma hanke rahoituksen saajaksi.

EU-takaukset pienentävät pk-yritysten riskejä

– Rahoituksen saatavuus on Suomessa hyvä, koska suomalaiset pankit ovat finanssikriisin jälkeen olleet vahvempia kuin monet muut eurooppalaiset pankit, OP Yrityspankin yritys- ja pääomamarkkinarahoituksesta vastaava johtaja Laura Hakamies kertoi.

Rahoitusmalli, Europan Investointirahasto EIR, takaus, SME Initiave, SME, luotto InnovFin,

Pk-yrityksillä on mahdollista hakea Euroopan Investointirahaston riskinjakotakausta OP:n kautta, opasti OP Yrityspankin yritys- ja pääomamarkkinarahoituksesta vastaava johtaja Laura Hakamies.

Hakamies esitteli tilaisuudessa kaksi rahoitusmallia, joista OP on sopinut yhdessä Euroopan Investointirahaston (EIR) kanssa. EIR:n tuella SME Initiative ja SME InnovFin riskinjakotakaukset mahdollistavat sen, että yritysten rahoitusten saatavuutta on mahdollista parantaa 50 prosentin takauksen avulla.

– Sekä SME Initiative että SME InnovFin –ohjelmien alla pankki myöntää normaalia luottoja, joille tulee takaus. Niihin pätevät normaalit periaatteet siitä, että luotolle lasketaan korko ja tarkistetaan, että yrityksen kassavirta kestää luoton takaisinmaksun. Luotto on takauksen ansiosta kuitenkin edullisempi kuin normaali laina.

SME InnovFin on nimensä mukaisesti suunnattu innovatiivisille ja voimakkaasti kasvaville yrityksille. Sitä voi hakea esimerkiksi, jos yrityksen tuotekehityskulut ovat suuret suhteessa muihin kuluihin. SME Initiative on vasta muutaman kuukauden olemassa ollut malli, joka on suunnattu korkeintaan 250 henkilöä työllistäville pk-yrityksille.

Lainatakauksia on myönnetty 25 000 euron vauvauinti-ideasta 7,5 miljoonaan euroon.

Tapahtumassa esiteltiin myös esimerkiksi Luova Eurooppa -ohjelma kulttuurille ja luoville aloille, COSME ja Horisontti 2020 -ohjelmat ja Erasmus vaihto-ohjelma yrittäjille. Tilaisuuden esitysmateriaalit löytyvät Helsingin seudun kauppakamarin kotisivuilta.

Seuraava maksuton ja kaikille avoin rahoitustapahtuma järjestetään torstaina 1. kesäkuuta 2017. Aiheena on viennin rahoitus. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu ripeästi, sillä tilaisuus täyttyy nopeasti.

Tilaisuuden järjestivät Helsingin seudun kauppakamari, Enterprise Europe Network, Metropolin nuorkauppakamari ry ja Haaga-Helia Alumnit yhdessä Team Finland -toimijoiden kanssa.

Lue myös millaisia rahoitusmahdollisuuksia Tekes tarjoaa kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Uusia välineitä viennin rahoitukseenenterprise europe network, EEN, logo, Helsingin seudun kauppakamari, kansainvälistyminen

Torstaina 1.6. klo 8.00-11.30

Helsingin seudun kauppakamari, Koulutustila Metropoli

Kalevankatu 12, Helsinki

Ilmoittaudu!

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille yrityksille avoimia!