raha, euro, Kansainvälisyys, Yritykset

Vientiyritykset turvaavat rahansa ja minimoivat ongelmat liian laiskasti

Valtaosa vientiyrityksistä ovat turhankin pelottomia, sillä niitä eivät riskit huoleta. Kansainvälistyvät yritykset tarvitsevat myös tuoretta markkinatietoa kohdemaista sekä neuvoja, miten otetaan yhteyttä kauppakumppaniin toisessa maassa.
Noona Bäckgren
FacebookTwitterLinkedInEmail

Valtaosa suomalaisyrityksistä ei panosta riskien hallintaan lainkaan. Mitä riskialttiimpi maa yrityksellä on tähtäimessä, sen tärkeämpää on turvata omat rahat ja minimoida mahdolliset ongelmat.

-Kaksi kolmasosaa suomalaisista vientiyrityksistä ei käytä mitään riskienhallintaa, kertoi  Finnveran rahoituspäällikkö Erno Ihto Kauppakamarin ja Europe Enterprise Networkin järjestämässä Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun -tapahtumassa.

Suomen valtion omistaman Finnveran rooli on toimia täydentävänä palveluna pankkien ja yksityisen sektorin tarjoamien rahoituspalveluiden rinnalla. Tällä hetkellä rahoituksesta valtaosa menee teollisuudelle ja noin kolmannes palveluyrityksille.

Finnvera on vientikaupan rahoitusjärjestelyissä aina luottoriskin takaaja. Sen kautta voi pyrkiä saamaan takausta, jos kaupalliset toimijat karsastavat tilannetta liian suuren poliittisen tai kaupallisen riskin vuoksi.

Poliittisissa riskeissä on kyse esimerkiksi valtion maksukyvyttömyydestä, eikä niihin voi vaikuttaa itse. Kaupallisilla riskeillä taas on eri muotoja: ne voivat liittyä ostajaan, tämän pankkiin tai projektiin.

-Yleensä olemme mukana vaikeammissa diileissä. Joko maa on vaikea tai summat suuria, Ihto sanoo.

Finnvera voi ottaa luottoriskiä kaupallisia toimijoita enemmän.

Finnvera on erityisen kiinnostunut vientiyritysten erilaisista hankkeista ja projekteista, koska pitkäaikainen yleisrahoitus kuuluu pankeille.

Finnvera ottaa riskin veronmaksajien rahoilla, joten näiden pitäisi myös hyötyä. Siksi hankkeen kotimaisuusaste ja yleisemmin suomalainen intressi huomioidaan kaikissa Finnveran takuupäätöksissä.

-Älkää miettikö, onko nyt liian aikaista ottaa puheeksi vientiasiat. Etukäteissuunnittelu on keskeistä, Ihto muistuttaa.

Maksuton ja kaikille avoin Trade Portal -markkinatietokanta auttaa kansainvälistyviä yrityksiä

Nordean Jussi Niemelä, Tommi Harjula ja Salla-Mari Rönkkö kertoivat Trade Club -yritysverkostosta ja Trade Portal -tietokannasta, jotka molemmat helpottavat kansainvälistymistä. Kyse on maksuttomasta ja kaikille avoimesta palvelusta, jonka avulla voi tutustua uusiin markkinoihin.

–  Tietokannasta voi etsiä oman tuotteensa suurimpia tuojamaita, markkinatutkimuksia, kansainvälisiä messuja, maahantuojia sekä tietoa eri maiden taloustilanteesta ja kauppasaarroista, Harjula kertoi.

Tiedot ovat päivittyviä ja reaaliaikaisia, ja tuotekoodeilla voi suorittaa tarkkoja hakuja – kuten etsiä tietoa vaikkapa urheilutakkien markkinasta.

Nordea Trade Club on puolestaa tarkoitettu niille, jotka etsivät kauppakumppania toisesta maasta, ja se on auki vain Nordean asiakkaille. Trade Clubin jäsenenä voi ottaa yhteyttä kiinnostaviin yrityksiin kumppanuusmaissa, ja Facebookin tavoin palvelu myös ehdottaa kohdennetusti mahdollisesti kiinnostavista kauppakumppaneista.

Tällä hetkellä Trade Clubissa on mukana Nordean neljä yhteistyöpankkia. Yrityksiä Trade Club verkostossa on kirjautuneena yli 15 000.

Kaikki esitelmämateriaalit, kuten juristin neuvot vientikaupan rahoituksen maksuehtoihin, omistuksenpidätyksiin ja vakuuksiin tästä »

Kansainväliseen kauppaan liittyviin riskeihin ja niiden hallintaan sekä vientikaupan rahoitukseen liittyviin lakipykäliin pureuduttiin kevään mittaan kolmessa Rahoitusmahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja kasvuun -tapahtumassa.

Lue myös, millaisia rahoitusmahdollisuuksia Tekes tarjoaa kasvuun ja kansainvälistymiseen ja miten suomalaisyritykset voivat hyödyntää Euroopan strategisten investointien rahastoa.

Maksutonta sparrausta pk-yritysten mentorointipäivässä

28.9.2017 kauppakamarilla Kalevankatu 12

Pk-rityksillä on mahdollisuus saada maksutonta yrityskohtaista sparrausta kansainvälistymiseen Nestoreilta.