yrityskauppa, arvonmääritys, rahoitus, pankkilaina, Yritykset

Aina on oikea hetki myydä yritys

Yrityksen myymistä ei välttämättä kannata odottaa eläkeikään saakka. Ensimmäisenä pitää laittaa oma korvien väli kuntoon ja luopumisen tuskaa ei saa olla. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on edellytys yrityskaupalle.
Heini Vesterinen

Näin toteaa HT, KLT Senior Financial Consultant Markku Salmenkangas Accountorilta. Yrityksen arvonmääritysprosessi onkin kestosuosikki tilinpäätöspalavereissa.

-Myyjän tehtävä on laittaa yritys myyntikuntoon. Sen voi tehdä myös yhdessä ostajakandidaatin kanssa, jos sellainen on jo löytynyt.

Luopumista varten on tehtävä itselleen suunnitelma ja aikataulu.

Luopumispäätöksen tekeminen monesti pitkittää kauppaa. Pitää myös olla valmis luopumaan asemasta.

-Aikataulutus on olennaista; kauppa etenee pienin askelein. Kaikki vie oman aikansa eli käynnistäminen olisi hyvä tehdä mahdollisimman pian, Salmenkangas muistuttaa.

Tee yrityksellisesi CV

Yhä useammat yrityskaupat ovat liiketoimintakauppoja. Ostaja on saatava kiinnostumaan.

-Ostajan näkökulmasta liiketoiminta ei riipu yrittäjäpersoonasta tai hänen työpanoksestaan. Toiminnan on oltava kannattavaa, taloushallinto kunnossa, tuotteiden ja palveluiden houkuttelevia sekä asiakassuhteet olemassa, Salmenkangas neuvoo.

Myyjä myy historiaa – ostajaa kiinnostaa vain tulevaisuus.

Ostajaehdokkaan kohtaamiseen kannattaa valmistautua.

-Toimi avoimesti, älä panttaa tietoa. Myös myyntimotiivi kannattaa kertoa. Luottamuksen rakentaminen on tärkeää, tiedon ja luottamuksen puute pitkittää kauppaa. Mutta muista myös tehdä salassapitosopimus ennen yrityksen asioiden paljastamista.

Miten määritetään yrityksen arvo?

Arvonmääritys aloitetaan kaupan kohteen ja tarkoituksen määrittämisellä. Sen jälkeen kerätään tarvittava tieto ja valitaan sopiva arvonmääritysmenetelmä.

yrityskauppa, arvonmääritys, rahoitus

-Arvonmääritys ei välttämättä kerro yrityksen suorituskyvystä. Taloudelliset tunnusluvut konkretisoivat kuitenkin yrityksen kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden eli yrityksen liiketoiminnan kehityksestä tarkasteluhetkellä, sanoi Accountorin yrityslakimies, varatuomari Visa Koskiahde kauppakamarin Yrityskauppoja käsittelevässä tilaisuudessa.

Ennusteilla on iso merkitys markkinahinnan määrittämiselle.

-Hinta on kohdallaan, kun myyjä saa riittävän korvauksen luovuttamastaan tuotosta ja omaisuudesta, ja ostajalle yritys on kannattava sijoitus ottaen huomioon yritysoston motiivit, Koskiahde muistutti.

Yrityskaupoille saa nyt edullista rahoitusta

yrityskauppa, Osuuspankki, OP, pankkilaina, rahoitus, arvonmääritys

-Rahoituksen määrä on tapauskohtainen, se riippuu ostajayrityksen luottokelpoisuudesta. Vakuuksien merkitys korostuu mitä pienemmistä yrityksistä on kyse, kertoi yksikönpäällikkö Laura Hakamies OP Yrityspankki Oyj:stä.

Rahoituksen kokonaiskustannus on tällä hetkellä historiallisen edullinen. Uusien yrityslainasopimusten keskikorko oli vuoden alussa 1,45 prosenttia. Rahoituksen laina-aika on useimmiten enintään viisi vuotta.

-Yrityskauppoihin on saatavilla hyvin rahoitusta, kertoi yksikönpäällikkö Laura Hakamies OP Yrityspankki Oyj:stä.

Pääasialliset rahoituslähteet pk-yrityskaupoissa on pankkilaina tai Finnvera. Suomessa suositaan pankkilainaa, tammikuussa lainakanta kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna viisi prosenttia.

Näihin rahoittajat kiinnittävät huomiota

1. Rahoitusrakenne
  • velan määrä
  • riittävä omarahoitusosuus