Kansainvälisyys, Yritykset

Ministeri Mykkänen: Suomen oltava ”vapaakaupan vastaiskussa”

Suomalaisyritysten tilauskirjat ovat vahvistuneet, ja yritykset uskaltavat investoida. Riskejä kuitenkin on, erityisesti mahdollinen kauppasota. Suomen on oltava ”vapaakaupan vastaiskussa” nyt entistä vahvemmin, muistuttaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.
Heini Vesterinen
FacebookTwitterLinkedInEmail

Riskinä nähdään esimerkiksi Yhdysvaltain kauppapoliittiset ratkaisut.

Kai Mykkänen, ulkomaakauppa- ja kehitysministeri, kauppasota, vapaakauppa, Brexit,

Tasavertaiset mahdollisuudet työelämässä vapauttaisi valtavasti talenttia työelämään. Ruuhkavuosien roolinjako, kuten miesten perhevapaat sekä naisten työhön palaaminen vanhempainvapaalta, kaipaa vieläkin kehitystä. Tätä pitäisi tukea esimerkiksi kiintiöimällä vanhempainvapaita sekä panostamalla kotihoidon- ja päivähoidontukeen, ehdotti ministeri Kai Mykkänen Espoon elinkeinofoorumissa.

-Pidemmällä aikavälillä USA-riski ei välttämättä ole pulma, mutta lyhyellä aikavälillä nykytilanne on riski. Euroopassa epävarmuutta tuovat oikeistopopulistiset liikkeet ja mahdollisten sisämarkkinoiden muurien rakentaminen, jolle Brexit loi latua, sanoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen Kasvun kynnyksellä – Espoon Elinkeinofoorumissa.

Työttömyys ja haluttomuus riskinottoon jarruttavat talouskasvua

Talouskasvun merkittävimpinä pullonkauloina Mykkänen pitää työttömyyttä, konservatiivista yrityskulttuuria ja uskalluksen puutetta kansainvälistymisessä.

-Monen menestyneen yrittäjän tie kulkee ensin usean epäonnistumisen kautta. Yrittäjän uskallusta harpata eteenpäin valtio voisi tukea konkurssilainsäädännön kautta, Mykkänen pohti.

Kansainvälistymistä olisi kiihdytettävä lisäämällä monikulttuurista osaamista. Esimerkiksi koulutusta voisi kansainvälistää rekrytoimalla ulkomaalaisia opettajia. Myös myynti- ja markkinointihenkistä kulttuuria voisi tällä keinolla vahvistaa.

-Töihin tulo Suomeen takkuaa kuitenkin oleskelulupiin ja muihin käytännön asioihin, kuten pankkitilin avaamiseen.

Myös yritysten viranomaisasiat pitäisi voida hoitaa englanniksi.