KasvuOpen, Kasvupolku, pk-yritys, sparraus, kasvu, kasvuyritys Ajankohtaista, Yritykset

KasvuOpen-sparrausohjelma puskee pk-yrityksen kasvuun

KasvuOpen on Suomen suurin pk-yritysten sparrausohjelma, jossa alansa osaajat auttavat yrityksiä maksutta. Se on tarkoitettu kasvuhaluisille yrityksille yrityksen iästä tai koosta riippumatta. Haku Pääkaupunkiseudun Kasvun Polulle päättyy 15.3. Hakemuksessa kannattaa näyttää liikeidea ja kasvutavoitteet selkeästi – ja etenkin kasvun nälkä!
Pia Pakarinen
Matias Ulfvez

Yrittäjiä sparrasivat Heurekassa pidetyssä pääkaupunkiseudun avaustilaisuudessa kasvussa jo kyntensä näyttäneet MaaS Global Oy:n Sampo Hietanen, Verso Foodsin Leena Saarinen ja Katja Noponen Oy:n Katja Noponen.

KasvuOpen, pk-yritys, kasvu, kasvuyritys, MaaS Global, kauppakamari, pk-seutu, KasvupolkuMaaS Global Ltd:n perustaja ja toimitusjohtaja Sampo Hietanen lähti omassa liiketoiminnassaan mullistamaan liikkumista. Yrittäjältä vaaditaan puhelahjoja ja selkeää pitchiä, sillä hänen mukaansa aivan uudenlaisen Idean vieminen eteenpäin on vaatinut ”tuhat puhetta” eri tahoille.

Nyt Whim-palvelu toimii livenä Helsingissä. Sampo haluaa pelastaa ihmiset arjen hässäkältä ja alentaa liikkumisen kustannuksia.

– Vaikka se tuntuisi hullulta, kannattaa aina välillä unelmoida isosti. Joku tämän kuitenkin tekee isosti, miksi se ei olisi me? Rahahanoja kannattaa hakea myös muualta maailmasta.

Verso Foodin härkis huima kasvutarina

Verso Food Oy:n missiona on kannustaa terveellisiin ruokailutottumuksiin kehittämällä ravitsemuksellisesti tasapainoista ja maukasta kasvisruokaa suomalaisesta härkäpavusta. Maailmanparantaminen ruokavaliota muuttamalla on iso trendi, ja Härkistä on myyty nyt miljoona rasiaa. Tuotanto on pysynyt kasvavan kysynnän mukana.

– Elintarviketuotteessa on ratkaisevaa, että pystyy vastaamaan kysyntään. Jakelutien on oltava tyytyväinen, jotta tuote löytää kuluttajalle, Saarinen totesi.

Härkiksen käyttöliittymänä on jauheliha.

Ihmiset tietävät, miten siitä tehdään ruokaa. Kasvu on ollut huikeaa: viime vuoden liikevaihto saavutettiin tänä vuonna helmikuun loppuun mennessä. Verso Foodsin palveluksessa on 5 ihmistä ja tuotanto on ulkoistettu.

Sparrausohjelman ansiosta nyt osaa hakea Tekes-tukia

Katja Noponen ryhtyi yrittäjäksi 26-vuotiaana, ja Katja Noponen Oy toimii nyt 30 paikkakunnalla. Yrityksen avulla tuhannet ihmiset pääsevät vuosittain takaisin työelämään.

Katja Noponen: Luja tahto on kaiken yrittäjyyden alku.

– Siitä eteenpäin kyse on järjestelmällisestä suunnittelusta ja kovasta työstä.

Viime vuoden kokemuksistaan kisassa kertoivat Flexound Oy:n Mervi Heinaro ja Bluet Oy:n Tytti Sirola. Molempien yrityksille pääsy Kasvupolulle merkitsi ponnahduslautaa kasvuun.

Mervi Heinaro lähti hakemaan inspiraatiota Kasvu Openista. Flexound pyrkii maailman johtavaksi äänituntumayritykseksi, äänituntumateknologian goretexiksi. Yrityksen tavoitteena on saada kaikkeen viihdesisältöön äänituntuma mukaan. Mitä Flexound sai Kasvu Openista?

– Saimme konkreettisesti muutamia asiakasliidejä, joiden avulla oltiin ison yrityksen johtoryhmää tapaamassa seuraavalla viikolla, Heinaro kertoi. – Kasvu Open avasi ajatusmallin päässä. Oli kiva saada positiivista palautetta ja kollegaverkostoa.

Saimme kaksi sijoittajaa – ja pitchi tuli harjoiteltua hyvin.

Bluet Oy on erikoistunut kelluvaan rakentamiseen. Suomalaisille tutuin tuote on Allas Helsingin kauppatorin kupeessa. Mikä oli Kasvu Openin anti Bluetille?

– Kasvu Open pisti ajatukset liikkeelle. Liiketoiminnan fokus tarkentui, mikä auttoi katkomaan rönsyjä. Oli myös hyvä benchmarkata toimintaa liiketoiminta-alojen yli. Saimme vahvistusta omaan toimintamalliimme. Konkreettisesti opimme paljon Tekes-tukien hakemisesta, Tytti Sirola totesi.

– Valmistautukaa mylläritapaamisiin. Käyttäkää päivä hyödyksi. Myllärit antavat aikansa – antakaa tekin aikanne kiitoratapäiviin. Sparraajia pitää haastaa, ohjeisti Tytti Sirola tämän vuoden Kasvu Openiin osallistuvia.

Kauppakamari mukana myös Keski-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan Kasvupoluilla.

Leena Saarisen vinkit
kasvuyrittäjälle:

1. Verkostoidu – kohtaat ne hankalat kysymykset, joihin joudut joka tapauksessa vastaamaan
2. Pidä kiinni arvoistasi – erityisesti rahoittajien kanssa
3. Mieti kenelle myyt ja tunne kohderyhmäsi
4. Ajattele isosti
5. Uskalla vaihtaa tarvittaessa kurssia
6. Keskity oleelliseen
7. Älä heitä pyyhettä kehään

Katja Noposen vinkit
kasvuyrittäjälle:

1. Nauti johtajan yksinäisyydestä.
2. Tee suuria, unohda piipertäminen.
3. Hakeudu oikeaan seuraan.
4. Ota rohkeasti riskejä – vihaa häviämistä.
5. Ota kaikki irti epävarmuuden hetkistä – ne ajavat tekemään töitä entistä paremmin.