data, teollisuusvaliokunta, digi, digitalisaatio, robotisaatio Yritykset

PDF-digitalisaatio vaikuttaa kuin huulipuna sialla

Digitalisaation ensimmäinen vaihe eli ”pdf-digitalisaatio” on nyt eletty. Vaikutus on sama kuin sialle olisi laitettu huulipunaa.
Pia Pakarinen
FacebookTwitterLinkedInEmail

Näin tykitti Tekesin digijohtaja Pekka Sivonen taustoittessaan digitalisaation ja robotisaation merkitystä teollisuudessa.

– Jotta selviydytään alustatalouden maailmassa, on rakennettava uusia, alustatalouden aikakauden tuotteita eikä enää tekohengittää vanhaa. Tuotteiden pitää perustua digitalisaatioon.

data, pdf, digitalisaatio, digi, Kauppakamarilehti.fi, teollisuus, suomi, Pekka Sivonen, Tekes

Tekesin digijohtaja Pekka Sivosen mukaan Suomella on aivan erityisiä vahvuuksia ja melkeinpä epäreilu kilpailuetu muihin maihin nähden. – Tästä 5 km:n harpilla piirretyssä ympyrässä on 54 tekoälyä kehittävää yritystä – puolet Pohjoismaiden tekoälyä kehittävistä yrityksistä!

Robotit ja ihmiset ovat Sivosen mukaan huipputason yhdistelmä – se ratkaisee. Seuraavien muutaman vuoden aikana tulee dramaattisen paljon uutta teknologiaa.

Datan määrä 500-kertaistuu vuoteen 2025 mennessä

Ekosysteemit ovat vuorovaikutuksessa alustojen kanssa.

-Oli yritys minkä kokoinen hyvänsä, se ei mitenkään selviä yksin nopeuden haasteesta vaan tarvitsee ekosysteemiä ja kumppanuuksia. Pelisäännöt muuttuvat.

Datasta, joka on tällä hetkellä arvotonta ja strukturoitumatonta, tulee 2025 suurimpia ansainnan lähteitä.

Data on rahaa.

Sivonen muistutti, että ellemme salli uuden alustatalouden ilmiöitä, emme pääse eteenpäin alustataloudessa. Hänen mukaansa tarvitaan kokeilut mahdollistava lainsäädäntö, tavoitteellista hackathon-toimintaa ja innovaatioklusteri toiminnan vauhdittajaksi.

Digitaalinen tehdas ei omista seiniä eikä koneita

Kauppakamarin teollisuusvaliokunnan kokouksessa pohdittiin myös suomalaisen teollisuuden uusia mahdollisuuksia. Toimitusjohtaja Edward Blomstedt kuvasi yrityksensä Combi Worksin toimintamallia, jota voidaan kuvata käsitteellä tehdas palveluna (Factory as a Service, FaaS).

-Olemme rakentaneet digitaalisen tehtaan, joka toimii meidän konseptilla – tätä tarkoittaa Factory as a Service. Se ei omista seiniä eikä koneita, Blomstedt kertoi.

Hänen mukaansa robottien myötä työvoimakustannusten merkitys vähenee. Sen sijaan varastointi ja pääoman kierto samoin kuin logistiset ketjut tulevat aikaisempaa tärkeämmiksi. Tuotanto sijoittuu sinne, missä kysyntäkin on. FaaS on digitaalinen alusta, jolla hallitaan tuotantoa, laatua, logistiikkaa ja rahoitusta.

Edvard Blomstedt, Combi Works, digi, teollisuus, suomi, FaaS, tehdas,

Mikä voisi olla Suomen valmistavan teollisuuden rooli jatkossa? – Investointitahti määrää paljon. Ratkaiseva tekijä on tehtaiden ja logistiikkaketjun tehokkuus. Logistinen etäisyys korreloi vientimenestykseen – FaaS-ajatusmallilla etäisyyshaitta kyetään poistamaan, sanoi toimitusjohtaja Edward Blomstedt esitellessään yrityksensä Combi Worksin toimintamallia. Sitä voidaan kuvata käsitteellä tehdas palveluna, Factory as a Service, FaaS.

FaaS-mallin pohjautuva tuotantopalvelu mahdollistaa joustavan ja täysin skaalautuvan tuotannon sekä tukee kestävää kehitystä.

– Malli hakee automaattisesti vähimmän kitkan tilannetta. Tehdastuotanto pyrkii tasapainottumaan niin, että tyhjä kapasiteetti saadaan järkevään käyttöön. Yksittäisten tehtaiden suboptimoinnista siirrytään optimaaliseen kokonaistilanteeseen, Blomstedt kertoi.