suhdannebarometri, suhdanneodotukset, suhdanne, EK, yritykset, Uusimaa, teollisuus, rakentaminen, palvelualat, työvoima, kohtaanto-ongelma Ajankohtaista, Yritykset

Uusmaalaisten yritysten suhdanneodotukset kirkastuvat kesää kohden

Yritysten suhdannetilanteessa ja -odotuksissa näkyy selvä käänne parempaan. Uudellamaalla toimivat teollisuus- ja rakennusalan yritykset arvioivat suhdannetilanteensa jopa tavanomaista suotuisammaksi. Palvelualoilla tilanne ei ole yhtä hyvä, mutta lähiajan näkymät ovat suotuisat.
Essi Lindqvist
Marianne Holm
FacebookTwitterLinkedInEmail

Vuoden alussa teollisuus- ja rakennusyritysten suhdanneodotusten saldoluku oli +1, kun yrityksistä 20 prosenttia odotti suhdanteiden paranemista, 19 prosenttia heikkenemistä.

–Yritysten suhdanneodotukset ovat vahvistuneet alkuvuodesta selvästi, sillä huhtikuussa tehdyssä kyselyssä saldoluku nousi lukemaan +17. Tuotanto kasvaa ja tilauskirjat ovat normaalia täydemmät, myös investoinnit ovat hiljalleen käynnistyneet, kertoo Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki J. Perälä.

Yritykset myös ennakoivat palkkaavansa jonkin verran lisää työvoimaa.

-Vaikka työttömyys on edelleen korkeaa, ammattitaitoisten osaajien löytäminen on pulma; 16 prosenttia teollisuus- ja rakennusyrityksistä ilmoitti työvoimapulasta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kysyi huhtikuussa tekemässään suhdannebarometrissa, miten yritykset ennustavat suhdanteiden kehittyvän lähikuukausina. Kyselyyn vastasi yhteensä 401 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualojen yritystä, jotka työllistävät yli 135 000 henkeä.

Palvelualat uskovat kesän vauhdittavan myyntiä

Palvelualoilla suhdannetilanne arvioidaan aavistuksen normaalia heikommaksi, mutta suhdanneodotukset ovat kohentuneet alkuvuonna. Myönteisestä tunnelmasta kertoo saldoluku +24, kun yrityksistä 27 prosenttia odottaa vahvistumista, 3 prosenttia ennakoi hiipumista.

-Alkuvuonna palvelualojen myynti piristyi jonkin verran, kesää kohden sen ennakoidaan vauhdittuvan.

Myös palvelualat kärsivät kohtaanto-ongelmasta, sillä peräti joka viidennellä yrityksellä on pulaa ammattitaitoisesti työvoimasta.

Talouden myönteisestä kehityksestä kertoo myös Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsaus 1/2017 -julkaisu.

–Tutkimus vahvistaa, että Helsingin seudun merkitys Suomen kasvun veturina ja yritystoiminnan keskittymänä on yhä merkittävämpi, Perälä kertoo.