Guggenheim, Helsingin seudun kauppakamari

Guggenheim-museo tuo tuloja

Guggenheim Helsinki -museosta käydyssä Julkisessa keskustelussa on keskitytty museon rakentamis- ja ylläpitokustannuksiin, vaikka hankkeen tulopotentiaali on merkittävä.
Essi Lindqvist

Taloustutkimus Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan valtion verotulot (arvonlisä- ja ansiotulovero) voisivat kasvaa 9,6 miljoonaa euroa vuodessa. Pääkaupunkiseudun verotulot voisivat kasvaa 2,6 miljoonaa euroa vuodessa.

-Näiden tietojen valossa valtion panostus hankkeeseen olisi järkevää, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

Lisäksi museon rakentamisen tuoma pääkaupunkiseudun matkailijatulopotentiaali olisi 36–45 miljoonaa euroa vuodessa. Työllisyysvaikutus matkailualalla voisi tällöin olla 215 henkilötyövuotta, ja lisäksi sillä olisi välillisesti 190 henkilötyövuoden vaikutus.

Guggenheim vahvistaisi Suomen kansainvälistä asemaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee vuosittain lähes 16 miljoonaa matkustajaa. Erityisesti Aasiasta tuleville, Keski-Eurooppaan jatkaville matkustajille Helsinki-Vantaa on merkittävä vaihtoasema. Jos edes osa lentoaseman aasialaisista vaihtomatkustajista saataisiin yöpymään, sillä olisi suuri taloudellinen merkitys.

-Helsinki on houkutteleva kesällä, mutta tällä hetkellä kansainvälisesti kiinnostavia joka sään turistikohteita on aivan liian vähän. Museon rakentaminen piristäisi turismia, lisäisi matkailutulojen kannalta erittäin merkittävää konferenssimatkailua ja kasvattaisi samalla suomalaisen kaupan ja palveluiden kysyntää, Pakarinen muistuttaa.

Guggenheim Helsinki -museosta voidaan luoda hyödyllinen ja tuottava hanke, joka vahvistaa Helsingin seudun ja koko Suomen asemaa kansainvälisesti.