kyber, kyberturvallisuus, kauppakamari, digitalisuus, digicyber, digitaalinen liiketoiminta
Featured Video Play Icon Ajankohtaista, Yritykset

Henkilökunta koulutettava kyberuhkien ehkäisyyn

Mitä tekee työpaikan väki haistaessaan savua? Ryntää paikalle ja nitistää tulipalon alun. Aivan kuten tulipalojen torjunnassa, kyberturvallisuudessakin yrityksen henkilökunnalla on tärkeä rooli.
Essi Lindqvist
kauppakamari, digicyber, tietoturva, hyberturvallisuus

-Tietoturvallisesti tehtävässä työssä tärkeää on ennalltaehkäisy, muistuttavat johtava asiantuntija Lari Lindén ja tietoturvakouluttaja Leo Hämäläinen Alertumista.

Kyberuhka yrityksen järjestelmissä ei valitettavasti muodosta helposti tunnistettavaa savua – siitäkään huolimatta, että tulipalo on riehunut vapaana joskus jopa vuosia. Tietoturvallisuudessa avainsana onkin ennaltaehkäisy, jossa pääroolissa on puolestaan koulutus.

-Työntekijän toiminnan painopiste pitäisi olla ennaltaehkäisevässä vaiheessa, jotta uhkan mahdollisuus päästä yrityksen tietojärjestelmään voitaisiin minimoida, sanoo johtava asiantuntija Lari Lindén Tietoturvakortti-koulutusta järjestävästä Alertumista.

Turvallisuuden kouluttaminen kuitenkin kilpailee aikaresurssista kaikkien muiden liiketoimintaan liittyvien koulutusten kanssa.

-Toisinaan on vaikea saada yrityksen päättäjiä myöntämään aikaa kyberturvallisuuden kouluttamiseen, jos toisena vaihtoehtona on vaikkapa uuden asiakastietojärjestelmän kouluttaminen. Uhkat ovat kuitenkin muuttuneet ja tietämättömyys voi kostautua kyseisen asiakastietojärjestelmän käytön estymisenä, Lindén muistuttaa.

Yksi kannustin kouluttautumiseen on sekin, että EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan suomalaisyrityksissä kahden vuoden siirtymäajalla. Siinä määrätään muun muassa, miten tietoa pitää suojata ja rekisteriselosteet laatia.

Sanktiot ovat raskaat: jos selviää, ettei yritys ole tehnyt kaikkea tietoturvallisuuden eteen, sakko voi olla jopa 4 prosenttia yrityksen globaalista liikevaihdosta.

Älä tipahda kybersudenkuoppiin

Kauppakamarin viime vuonna tekemässä selvityksessä paljastui, että yritysten kyvyssä tunnistaa ja varautua kyberuhiin on paljon kehitettävää. Tähän tarpeeseen kauppakamarissa on alkanut DigiCyber-hanke, joka jakautuu kahteen osa-alueeseen, digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen ja kyberturvallisuuteen.

DigiCyber logo

-Menestyksellisen digitaalisen liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää, ettei yritys lankea kybersudenkuoppiin. Kauppa ei käy, jos rikolliset ovat kaapanneet ja kryptanneet yrityksen järjestelmät, kertoo hanketta vetävä projektipäällikkö Panu Vesterinen.

DigiCyber-hankkeessa järjestetään muun muassa seminaareja ja aamukahvitilaisuuksia – kaikki maksuttomia kauppakamarin jäsenyrityksille!

Tietoturvarikokset jatkavat kasvuaan ja monimutkaistuvat

Kaappauksia, sosiaalista manipulointia, verkkovakoilua, kalastelua….

Katso videosta, millaista haittaa kybervarkaat tekivät vuonna 2014.