Jorma Ollila, kauppakamari, Elinkeinoaamu, talouskasvu, Ajankohtaista

Jorma Ollila: Toimialarakenteemme uusiuduttava

Suomen talouden ongelmat johtuvat sopeutumiskyvyn puutteesta viime vuosien talousshokkeihin. Erityisesti toimialarakenteen olisi muututtava ja monipuolistuttava.
Essi Lindqvist

Kilpailukykymme olemme sössineet ihan itse; työmarkkinat ovat sopeutuneet liian hitaasti eikä palkkoja ja bonuksia ole tarkistettu alaspäin. Kyse on asenteestamme, kiteytti Etlan ja EVA:n hallituksien puheenjohtaja Jorma Ollila Helsingin seudun kauppakamarin Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön järjestämässä Elinkeinoaamussa.

-Enemmän on kyse sopeutumiskyvystämme kuin siitä, saavutammeko 3,5 tai 5 prosentin kilpailukykyloikan. Toki sekin on tärkeää, Ollila sanoo.

Nuoret ja koulutus kääntävät Suomen suunnan

Jorma Ollila muistuttaa, että Suomella on tallella perusvahvuutensa. Koulutus ja osaaminen ovat keskeisimpiä.

-Koulutusleikkaukset ovat shokeeraavan rajuja. Toivotaan, että ne eivät aiheuta korvaamatonta haittaa osaamistasoomme. Muut hallituksen leikkaukset hyväksyn, mutta näistä olen eri mieltä.

Nuoret osaavat sopeutua ja joustaa, heille onkin sälyytetty toiveet Suomen nostamisesta.

-Nuoret ja osaaminen – tästä yhdistelmästä syntyy positiivinen kierre. Esimerkkinä startup-piirit, joissa on sellaista positiivista draivia, jota nyt tarvitaan. Se vahvistaa julkisuuskuvaamme ja hyödyttää koko yrityskenttää.

Tärkeintä asiaa ei saa silti unohtaa:

-Keskittykää lopputulokseen, pöhinä ei saa olla pääasia, Ollila neuvoo.

Ruotsi lyödään lätkässä ja talouskasvussa

Jorma Ollila vertaa Suomea Ruotsiin, jossa muutoksiin on reagoitu ripeästi. Työmarkkinat ovat herkempiä ja nopeampia muuttumaan, lisäksi on kyetty hitaampaan palkkakustannusten nousuun.

-Ruotsissa on osattu reagoida talouden shokeihin kasvattamalla erityisesti palveluvientiä, Suomi on vaikeuksissa, koska vientimme perustuu investointitavaroiden kysyntään.

Myös suomalaisten heikkoon markkinointikykyyn on löydettävä lääke.

-Insinöörivaltaisuudesta johtuen olemme enemmän tuotanto- kuin asiakaslähtöisiä. Emme ole hyviä kommunikoimaan silloin, kun pitäisi houkutella palveluilla ja kulutustuotteilla. B-to-c on haastavaa, mutta ei insinöörikään ole ihan toivoton markkinoija, kun persoona on oikeanlainen.

Vienti- tai muiden tukien kasvattamista Ollila ei ehdota, muunlaista tukea kylläkin.

-Shellin puheenjohtajan roolissa osallistuin Ison-Britannian valtiovierailuun Kiinassa. Siellä sekä Gordon Brownin että David Cameronin mukana tapaamisiin osallistui 300 yritysedustajaa. Se teki minuun vaikutuksen.

Vaikka muutoskykyä tarvitaan enemmän, toivoa on – jopa Ruotsin ohi.

-Jos me ne lätkässä hakataan, kyllä talouskasvun aikaan saaminen pitää onnistua meiltäkin. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole, puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi Helsingin seudun kauppakamarin Elinkeinoaamussa.

Itä-Uudenmaan Yrityspalkinnon voitti CM Tools Oy

Elinkeinoaamussa jaettiin myös perinteinen Itä-Uudenmaan yrityspalkinto, perinteiden mukaan Snellmanin päivänä 12. toukokuuta.

Palkinto jaetiin 18. kerran, tänä vuonna teema oli Verkostoitumisen ja verkottumisen vaikutus toiminnan kehittämiseen.

-Teemalla halusimme korostaa, että verkostoitunut yritys pystyy yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittymään, parantamaan kannattavuuttaan ja keskittymään ydinosaamiseensa, perusteli Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön ja kilpailulautakunnan puheenjohtaja Risto Volanen (vas.).

960_400_Porvoo2_120516CM Tools Oy on keskisuuri palveluyritys.

-Tarjoamme valmistusteollisuudessa toimiville asiakkaillemme tuotantoautomaatiota, työvälinevalmistusta, huolto ja elinkaaripalveluita, sekä koneistusta ja sopimusvalmistusta, kertoivat palkinnostaan iloinneet toimitusjohtaja Juha Martikainen ja kehitysjohtaja Teijo Lundberg.

Itä-Uudenmaan yrityspalkintokilpailuun saavat  osallistua yritykset kokoon katsomatta, myös valtakunnalliset toimijat, jolla on liiketoimintaa Itä-Uudellamaalla eli Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Myrskylässä, Porvoossa, Pukkilassa tai Sipoossa.

-Yrityspalkinnon myöntämisellä korostetaan ja vahvistetaan yritystoiminnan keskeistä asemaa ja merkitystä Itä-Uudenmaan kehittymisessä, sanoi palkintolautakunnan varapuheenjohtaja Mauri Molander (vas..).

Myös tilaisuudessa puhunut Jorma Ollila pitää verkostoitumista erittäin tärkeänä yrityksille.

-Hienoa, että paikallista elinkeinoelämää arvostetaan tällaisella palkinnolla.