Ovi lukossa Ajankohtaista

Kauppojen aukiolo vapaaksi

Tiina Pasuri
Pixhill.com
FacebookTwitterLinkedIn

Toukokuussa vietettävät helatorstai ja helluntai toivat jälleen mukanaan kauppojen aukiolon poikkeusluparumban. Kauppiailla olisi halua palvella asiakkaita heidän vapaapäivinään, mutta laki velvoittaa pitämään kauppojen ovet kiinni kirkollisina juhlapyhinä.

Helsingin seudun kauppakamari haki koko toimialuettaan koskevaa poikkeuslupaa helatorstaille ja helluntaille, mutta lupa heltisi helatorstain osalta ainoastaan Helsinkiin ja Porvooseen ja helluntain osalta vain Helsinkiin.

Poikkeusluvan saaminen edellyttää sellaista erityistä syytä, joka lisää palvelujen kysyntää kyseisellä alueella. Erityiseksi syyksi kelpaa suuri yleisötapahtuma tai poikkeuksellinen määrä turisteja, mutta ei esimerkiksi toukokuun lopun ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat, jotka lisäävät kotimaista kysyntää.

Aukiolon rajoittaminen on tuulahdus menneisyydestä. Historialliset ja uskonnolliset syyt määräävät yhä, milloin saamme käydä ostoksilla. Olisi jo aika antaa jokaisen itse päättää, minkä päivän haluaa pyhittää lepopäiväksi tai miten lepopäivänsä viettää. Juhlapyhien työvuorot ovat haluttuja.

Suotavaa olisi, että seuraava eduskunta ottaisi härkää sarvista ja vapauttaisi kauppojen aukiolon. Niin on naapurimaassamme Ruotsissa tehty jo kauan aikaa sitten.

Kommentoi