august ramsay, henrik ramsay, kauppakamari, helsingin seudun kauppakamari, 100 vuotta, juhlavuosi, Ajankohtaista

Liitä yrityksesi muotokuvat Muotokuvagalleriaan

Keskuskauppakamari on perustanut keskeisten kulttuuri- ja taidealan organisaatioiden myötävaikutuksella sähköisen muotokuvagallerian. Internetissä julkaistavassa kokoelmassa esitellään yritysjohtajien ja muiden liike-elämässä vaikuttaneiden henkilöiden muotokuvia.
Ismo Laukkarinen, Ilona Savitie

Talouselämän vaikuttajien muotokuvat ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä, jonka tallentaminen julkiseen käyttöön on merkittävä kulttuurihistoriallinen teko.

Muotokuvagallerian toteuttaminen liittyy Suomen ja kauppakamarien 100-vuotisjuhlallisuuksiin vuonna 2017. Galleria on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Osa sähköiseen galleriaan lähetetyistä teoksista valitaan helmikuussa avattavaan näyttelyyn Amos Andersonin taidemuseossa.

Kauppakamarin toimiston neuvotteluhuoneen seinää komistaa muun muassa Eero Järnefeltin maalaama August Ramsayn muotokuva. August Ramsayn panos kauppakamarien perustamiseksi on merkittävä: Ramsayn johtaman valtionkomitean mietinnön (1910) pohjalta syntyi kauppakamarilaitos. Ramsay toimi Keskuskauppakamarin puheenjohtajana v. 1918–1927 ja Helsingin kauppakamarin puheenjohtajana 1917–1927.

Sovittelukykyinen Ramsay vaikutti tuolloin ratkaisevasti siihen, ettei kauppakamarijärjestö revennyt sen enempää kieliryhmien kuin eri elinkeinoalojenkaan ristiriidoissa.

Voit jo tutustua Muotokuvagalleriaan ja siellä oleviin kuviin. Käyttäjätunnus on “testi” ja salasana on “muotokuvagaltsu”. Tunnuksilla pääsee ainoastaan katsomaan sivustoa. Sivuston lopullinen ulkoasu on vielä kesken.

Näin voit osallistua gallerian toteuttamiseen lähettämällä valokuvan yrityksesi hallussa olevista muotokuvista:

Ohjeet kuvan lähettämiseen:

• Kuva lähetetään liitteenä osoitteeseen janne.salo@chamber.fi
  • Seuraavat tiedot on hyvä mainita viestissä:
    • taiteilijan nimi ja maalausvuosi
    • maalauksessa esiintyvän henkilön nimi, asema ja kuvaus hänen urastaan
    • yrityksen nimi, jossa teoksen henkilö on toiminut
    • muutaman lauseen kuvaus yrityksestä tai mistä taustafaktoja on löydettävissä
    • valokuvaajan nimi ja tieto siitä, saako valokuvaa käyttää ei-kaupalliseen tarkoitukseen (julkaisu sähköisessä muotokuvagalleriassa ja mahdollisesti aiheeseen liittyvissä muissa kanavissa).

Ohjeet kuvaajalle:

• kuvat otetaan suoraan edestä ja kohdistetaan niin, että kehykset jäävät kuvan ulkopuolelle
  • erilliset kuvat lähempää taiteilijan signeerauksesta
  • kuvat otetaan laadukkaalla järjestelmäkameralla
  • resoluutio lähetettäessä 300 dpi
  • tasainen valaistus, mieluiten luonnonvalo. Salamavalolla kuvattaessa ei kohtisuoraa valoa. Kiiltoja tulee välttää.
  • jos kuvankäsittely jää Muotokuvagallerian ylläpitäjälle, niin TIFF-muotoinen kuva on paras, mutta JPG kelpaa myös. Ylläpitäjä voi suoristaa kuvat, jos kuvaa ei ole saatu tarkasti rajattua raamien ulkoreunaan.

Kiitos osallistumisesta tärkeään kulttuurihankkeeseen!

AUGUST RAMSAY (1859-1943)

Valtiovarainministeri, Suomen Yhdyspankin toimitusjohtaja, vakuutustarkastaja, todellinen valtioneuvos

August_Ramsay_webAugust Ramsay  (15.3.1859, Taalintehdas – 23.7.1943,Taalintehdas) aloitti uransa matematiikan opettajana ja oppikoulun rehtorina, mutta siirtyi kasvavalle pankki- ja vakuutusalalle erilaisiin yritysten ja järjestöjen johtotehtäviin.

Ramsay osallistui Helsingin kaupungin ja Espoon kunnallispolitiikkaan sekä edusti sukuaan säätyvaltiopäivillä. Hänet valittiin myös kansanedustajaksi. Hän oli lyhyen aikaa kauppa- ja teollisuustoimituskunnasta vastaava senaattori ja valtiovarainministeri. Kirjoituksillaan Ramsay pyrki edistämään matkailua ja paikallishistorian tuntemusta.

Ramsay promovoitiin filosofian tohtoriksi Aleksanterin yliopistosta vuonna 1882. Vuodesta 1891 Ramsay toimi Suomen ensimmäisenä vakuutustarkastelijana vuoteen 1895 asti, jolloin hän siirtyi Suomen Kaupunkien Hypoteekkikassan toimitusjohtajaksi.

Vuosina 1897–1899 Ramsay toimi valtiovarainvaliokunnan ja valtion rautatiekomitean jäsenenä. Toukokuusta elokuuhun 1901 Ramsay oli Suomen senaatin jäsen.

Valtiovarainministerinä Ramsay toimi 121 päivän ajan toimineessa Kaarlo Castrénin vähemmistöhallituksessa vuonna 1919 RKP:n edustajana. Vuosina 1923–1924 Ramsay toimi Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtajana.

August Ramsayn johtaman valtionkomitean mietinnön (1910) pohjalta syntyi kauppakamarilaitos. Ramsay toimi Keskuskauppakamarin puheenjohtajana v. 1918–1927 ja Helsingin kauppakamarin puheenjohtajana 1917–1927.

Ramsaylle myönnettiin todellisen valtioneuvoksen arvonimi vuonna 1906.