Sote Ajankohtaista, Vaikuttaminen

Metropolialueen oma sote-ratkaisu vaarantaisi valinnanvapauden

Pääkaupunkiseudun virkamiesten esittämä metropolialueen oma sote-ratkaisu olisi riski valinnanvapaudelle ja kilpailuneutraliteetille. Se myös lisäisi hallintokustannuksia.
Marko Silen

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja mahdollisesti myös Kirkkonummen ja Keravan oma sote-ratkaisu toisi Uudellemaalle kaksi sote-hallintoa.

-Se olisi riski valinnanvapauden toteuttamiselle sekä palveluntarjoajien kilpailuneutraliteetille, varoittaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen.

Seudun virkamiehet pääsivät esityksessään yksimielisyyteen, mikä tarkoittaa, että kuntien poliittisille päättäjille esitellään malli, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen jäisi metropolialueella näiden kuntien muodostaman kuntayhtymän vastuulle.

Esityksen mukaan kunnilla olisi maakunnalliseen itsehallintoon rinnastettava toimivalta järjestää ja tuottaa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen palvelut. Ratkaisu edellyttäisi erillisen sote-lain säätämistä metropolialuetta varten.

Uudenmaan keinotekoinen jakaminen nostaa kustannuksia

Kaupungit ovat perustelleet näkemystään muun muassa siksi, että Uusimaa olisi väkimäärältään liian iso verrattuna muihin maakuntiin sote-palvelujen järjestämiseksi sekä pääkaupunkiseudun yhteiskunnallisilla haasteilla.

-Asia on päinvastoin – Uusimaa on ainoa riittävän iso maakunta ja nyt sekin haluttaisiin jakaa kahtia. Omia yhteiskunnallisia haasteita löytyy joka maakunnasta, Silen sanoo.

Uudellamaalla, jossa asukkaita on 1,6 miljoonaa, olisi kokonsa ja alueen monipuolisen yritysrakenteen ansiosta mahdollisuus toimia koko maan kehityksen moottorina uusien, erityisesti digitaalisten sote-palvelujen kehittämisessä.

Kaupunkien oma sote-ratkaisu vaatisi maakuntaan verrattavan hallinnon sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi ja muulle Uudellemaalle toisen hallinnon. Samalla työssäkäynti- ja elinkeinoalueella olisi siten kaksi sote-hallintoa lisäämässä kustannuksia.

Erillisratkaisu haittaisi sote-uudistuksen toteutumista

Erillisratkaisu synnyttäisi hyvin todennäköisesti omia käytäntöjä ja aikatauluja palveluiden järjestämisessä, ja muulla Uudellamaalla olisi omansa.

-Tämä hankaloittaisi yritysten ja kolmannen sektorin palveluntarjoajien työtä. Kolmen ison kaupungin omatuotanto ja palvelujen järjestäminen pysyisivät hyvin lähellä toisiaan. Riski poliittisesta tuotannon ohjauksesta ja suosimisesta on suuri.

Esitys ei edesauttaisi asukkaiden valinnanvapauden kehittämistä ja kilpailuneutraliteettia, jota sote-uudistuksella myös tavoitellaan.

-Uudellemaalle räätälöity erillisratkaisu vetäisi todennäköisesti muut maan suuret kaupungit peräänsä. Tampere, Turku, Oulu vaatisivat samaa erilliskohtelua. Tällaisia ääni on jo kuulunut. Se vaarantaisi koko sote-uudistuksen etenemisen, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silen varoittaa.