kauppakamarilehti.fi, Kauppakamari, koulutus Ajankohtaista

Muutos menee yli hilseen

Pahin este menestykselle on korvien välissä ja silmien edessä. Muutoksen nopeus kuitenkin uhkaa ylittää ihmisen oppimiskyvyn nopeuden.
Riitta Salmi, asiakkuusjohtaja
Petteri Järvinen

Kuka tarvitsee ihmistä, kun robotit vievät työt – vai vievätkö? Vanhoja työpaikkoja kuolee, mutta uusia syntyy, kuten aina ennenkin.

Ihmisen vahvuuksia ovat reagointikyky odottamattomiin tilanteisiin, viestintä ihmisten kanssa sekä empatia ja inhimillisyys. Etiikka ja arvot ovat ennenkin ohjanneet kulutusta ja kehitystä, eikä työtä mitata pelkällä tehokkuudella.

Paras tulos saadaan hyödyntämällä robottien ja ihmisten vahvuuksia, ei kilpailemalla keskenään.

Ihminen ei voi kilpailla robotin kanssa muuttumalla yhä enemmän koneeksi, vaan olemalla yhä enemmän ihminen.

-Robotilla ei tarkoiteta elokuvista tuttua, kävelevää hirviön näköistä otusta, vaan tietokonetta ja tulevaisuuden uudenlaisia tietoteknisiä laitteita, kuvaili tietokirjailija, kolumnisti Petteri Järvinen Henkilöstöpäivät-laivaseminaarissa.

Kauppakamari järjestää vuosittain Henry ry:n kanssa yhteistyössä jäsenorganisaation henkilöstöpäättäjille suunnatun laivaseminaarin. Ensi vuonna Henkilöstöpäiville kokoonnutaan 7.–9. kesäkuuta.

Digitalisaatio vahvistaa Trumpin suosiota

Monet perinteiset palvelut ovat jo muuttuneet digitaaliseksi, ja Internet of Things yhdistää palvelut ja laitteet toisiinsa. Digitalisaatio on fakta, joka luo kasvua ja kasvu luo työtä.

Rakennemuutos tuntuu hallitsemattomalta. Mutta onko koskaan rakennemuutos ollut hallittua?

-Eräs esimerkki on Uber, jossa yhdistyvät kaikki digitalisaation elementit kuten disruptiivisuus, jakamistalous tai mobiilitekniikka. Uber hyödyntää lain harmaata aluetta, sillä sekä ansaitseminen että välityspalvelukin ovat luvanvaraisia.

Yhdysvalloissa eri osavaltiossa on erilaisia säädöksiä.

-Uskon, että presidenttiehdokas Donald Trumpin suosio perustuu sääntelyyn kyllästyneisiin amerikkalaisiin, Järvinen sanoi.

kauppakamarilehti.fi, Henkilöstöpäivä, robotti, digitalisaatio

Petteri Järvisen henkilökohtainen avustaja Amazon Echo, musta pieni pönttö nimeltään Alexa, viihdytti kuulijoita soittamalla mitä tahansa pyydettyä musiikkia. Kehityskohteita kuitenkin löytyy: juomia Alexa ei suostunut tarjoilemaan seminaariväelle.

Pysyykö koulutus muutoksen perässä?

Koulutusta tarvitaan jatkossa luovuudessa, jatkuvassa oppimisessa ja sosiaalisissa taidoissa.

-Perinteisen ohjelmoinnin osaaminen voi olla jo aikansa elänyttä, sillä pian laitteet ymmärtävät ihmisen puhetta, Järvinen ennustaa.

Mutta ihan kaikkea robotitkaan eivät osaa, nimittäin niin sanottuja ”naisten töitä”.

-Tietoyhteiskunnassa pääsääntöisesti naisten hoitamat tehtävät ovat korvaamattomia. Roboteille on vaikea opettaa ihmistaitoja, sillä puutarhan hoitaminen tai pyykin peseminen ovat haasteellisia töitä. Tosin Panasonicin pesukone on jo oppinut viikkaamaan paidan vain kolmessa minuutissa.