Uudellamaalla toimivien yritysten loppuvuoden suhdennenäkymät kaksijakoiset Ajankohtaista, Yritykset

Yritysten suhdanneodotukset kaksijakoiset

Teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan loppuvuoden suhdannetilannetta ja -odotuksia kuvaavat saldoluvut erkanevat jyrkästi. Palveluala odottaa pientä piristymistä, teollisuusyrityksissä näkymät ovat synkemmät.
Essi Lindqvist

Yritysten alavireiset suhdanneodotukset yllättivät Microsoftin tietoyhteiskuntasuhdejohtajan Max Mickelsson, joka kommentoi heinäkuussa tehtyä EK:n Suhdannebarometria.

-Odotin myönteisempiä uutisia – tämä on yllättävän karua kertomaa, Mickelsson sanoi kauppakamarin ja EK:n yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Tuleen ei kuitenkaan saa jäädä makaamaan.

-Peräänkuulutan elinkeinoelämältä enemmän uskallusta. Osaamista nimittäin Suomesta löytyy, Mickelsson muistuttaa.

Suhdannebarometria kommentoinut Rambollin tekninen johtaja, kauppakamarin Espoon aluejohtokunnan puheenjohtaja Mikko Leppänen vaatii puolestaan maahanmuuttajien nopeaa työllistämistä.

kauppakamari, Suhdannebarometri, teollisuus, palveluala

-Maahanmuuttajien työllistyminen on iso haaste, joka on ratkaistava ripeästi. Kiinteistö-, rakennus- ja ympäristöalan suunnittelu- ja konsulttitoimiston näkökulmasta haasteena on työvoimapula. Myös maahanmuuttajilta löytyy osaamista, sanoo Mikko Leppänen Rambollista.

Teollisuuden suhdanneodotukset romahtivat

Vielä keväällä julkistetussa suhdannetiedustelussa teollisuuden ja rakennusalan yrityksistä 20 prosenttia ennakoi suhdanteiden paranemista, heikkenemistä odotti vain neljä prosenttia.

Suhdanneodotukset ovat kesällä synkentyneet merkittävästi, sillä saldoluku painui pakkaselle ja on nyt -13. Näkymiä varjostaa heikko kysyntä, mikä on ohentanut tilauskirjoja normaalia enemmän. Teollisuuden uusien tilausten heikko tilanne kuvaa hyvin kansantalouden yleisiä näkymiä.

-On huolestuttavaa, että teollisuuden tuotantokapasiteettia on selvästi vähemmässä käytössä kuin aiemmin 2010-luvulla. Maailmantalouden piristymisen tuomaaa vetoapua suhdanteiden kohentumiseksi ei ole näköpiirissä, päinvastoin epävarmuus talouden kehityksestä on suurta, kertoi EK:n tutkimuspäällikkö Jari Haapasalmi.

–Kieltämättä olisin odottanut rohkaisevampaa viestiä.  Uudenmaan teollisuuden odotukset ovat selvästi koko maan keskiarvoa vaisummat. Teollisuuden kilpailukyvyn parantaminen edellyttää maltillista työvoimakustannusten kehitystä vielä useiden vuosien ajan, Pakarinen muistuttaa.

Palvelualan näkymissä pientä piristystä

Liiketoimialojen odotukset kulkevat eri latua, teollisuudessa on synkkää, palvelualalla näköpiirissä pientä piristymistä. Näkemysten eroavaisuus selviää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuussa tekemästä suhdannebarometrista. Siihen vastasi 367 uusmaalaista yritystä, jotka työllistävät 180 000 henkeä.

– Myönteisemmin lähitulevaisuuteen suhtautuvat palvelualan yritykset. Niissä odotetaan niin myynnin kuin henkilöstönkin hienoista kasvua, kertoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen.

– Myönteisemmin lähitulevaisuuteen suhtautuvat palvelualan yritykset. Niissä odotetaan niin myynnin kuin henkilöstönkin hienoista kasvua, Pia Pakarinen kertoo.

Suhdanteiden paranemiseen uskovia yrityksiä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin niitä, joissa suhdannenäkymät lähitulevaisuudessa heikkenevät. Viimeaikaisesta kohentuneesta tilanteesta huolimatta suhdannetilanne on selvästi normaalia heikompi.

Palveluyritykset ovat kuitenkin onnistuneet vientiponnisteluissaan, selviää kauppakamarin Toimialakatsauksesta. Suomen palveluviennin arvo ylitti viime vuonna taantumaa edeltävän tason ja nousi käyvin hinnoin laskettuna korkeammalle tasolle kuin aiempana ennätysvuonna 2008.