Uudenmaan yritykset ennakoivat tulevaisuutta varovaisesti   1 Ajankohtaista, Vaikuttaminen, Yritykset

Uudenmaan yritykset ennakoivat tulevaisuutta varovaisesti

Uudellamaalla toimivat yritykset arvioivat tulevaisuuden suhdannenäkymänsä heikommiksi kuin vielä viime syksynä. Myös muihin maakuntiin verrattuna Uudellamaalla odotukset ovat varovaisemmat. Tämänhetkistä suhdannetilannetta pidetään kuitenkin normaalia suotuisampana.
Essi Lindqvist

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tammikuussa tekemän suhdannekyselyn mukaan yritykset kertovat tuotannon, investointien ja työntekijöiden määrän kasvavan. Sen sijaan tulevaisuuden odotukset ovat aiempaa heikommat.

Tuusulassa sijaitsevan Majatalo Onnelan toimitusjohtaja Ture Tähtinen iloitsee, matkailuala voi hyvin ja Onnelalle on tullut tunnusta palveluistaan.
-Vaikka Lapin-matkailusta paljon puhutaan, Uusimaa edelleen alan veturi. Siinä on kuitenkin vielä paljon tehtävää, että Helsinki-Vantaan lentokentällä konetta vaihtavat matkustajat, saataisiin jäämään katsomaan myös tätä Tuusulanjärven kulttuuriympäristöä.

Palveluja tuottavista yrityksistä 16 prosenttia odottaa suhdanteiden vahvistuvan, neljä prosenttia ennakoi hiipumista eli saldoluku painui lukemaan 12. Teollisuus- ja rakennusalan saldoluku painui kahteen; yrityksistä 17 prosenttia odottaa suhdanteiden paranevan, 15 prosenttia ennakoi heikkenemistä.

Saldoluku kertoo, kuinka monta prosenttia suhdanteiden paranemiseen uskovia yrityksiä on enemmän kuin niitä, jotka ennustavat tuotantonsa supistuvan.

Yritysten viesti ammattitaitoisen työvoiman puutteesta otettava tosissaan

Yritysten pahin pulma on ammattitaitoisen työvoiman puute. Teollisuuden ja rakentamisen yrityksistä joka viides ja palvelualojen yrityksistä joka neljäs pitää rekrytoinnin hankaluutta kasvun esteenä.

-Sama ongelma toistuu kyselystä toiseen ja viesti on selvä. Pula ammattitaitoisesta työvoimasta on todellinen Uudellamaalla ja se muodostaa yritysten ripeämmälle kasvulle todellisen esteen. Tämä viesti kannattaa ottaa tosissaan, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki painottaa.

Rakennusalalla osaamispula on todellinen, erityisesti rakennusmestareita tarvitaan lisää. Puute näkyy ikävä kyllä muun muassa laadussa.
-Liiketoiminta sujuu hyvin, joten osaajia todella tarvitaan. Meillä on nyt enemmän toimeksiantoja 25 vuoteen. kertoo toimitusjohtaja Ilmari Sjöblom Riisula Oy:stä.

Teollisuuden ja rakentamisen kapasiteetin käyttöaste on varsin korkealla. 85 prosentilla vastaajista se on jopa kokonaan hyödynnettynä.

-Investointien odotetaankin jatkavan kasvuaan, mikä on tulevan kasvun kannalta erinomaisen tärkeää. Uudenmaan elinkeinorakenne on palveluvaltainen, joten myönteistä on sekin, että palvelualojen yritykset odottavat myyntinsä vauhdittuvan alkuvuonna, Rauhamäki kertoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kyselyyn vastasi 407 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 133 500 henkeä.