Brexitin vaikutukset, Yhdistyneen Kuningaskunnan eroon EU:sta, Vastaa ja vaikuta, Brexit Kansainvälisyys, Vaikuttaminen, Yritykset

Brexit-neuvottelut eivät saa häiritä Suomen ja Ison-Britannian kaupankäyntiä

Brexit-neuvottelijoiden on haettava ratkaisuja, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriöitä kaupankäynnille sekä turvaavat Suomen ja Ison-Britannian väliset taloudelliset suhteet myös pitkällä aikavälillä. Näin vaativat suomalaiset kauppakamarit, jotka vierailivat viime viikolla Ison-Britannian kauppakamarissa.

Britannian ja Suomen väliset taloudelliset siteet ovat vahvat. Suomi vie tuotteita ja palveluja Britanniaan 2,8 miljardin euron arvosta. Suomen tuonti Britanniasta on arvoltaan 2,9 miljardia euroa. Britannia on tärkeimpiä markkinoita Euroopassa muun muassa suomalaiselle metsäteollisuudelle.

Suomen ja Britannian välinen yhteistyö on vahvaa muun muassa digitalisaatiossa, biotieteissä ja vähähiilisessä teknologiassa. Maiden välillä on myös lukuisia kumppanuuksia, joista moni liittyy EU:n Horizon 2020 -strategiaan.

Yritykset ja kansalaiset tarvitsevat pikaista tietoa tulevasta asemastaan

Sekä suomalaiset että brittiläiset yritykset tarvitsevat mahdollisimman pian tarkkoja tietoja siitä, miten Brexit vaikuttaa yritysten väliseen yhteistyöhön ja maiden väliseen kaupankäyntiin. Tämä pätee myös Suomen kansalaisten asemaan Britanniassa ja Britannian kansalaisten asemaan Suomessa.

– Suomen ja Britannian väliset vilkkaat kauppasuhteet toimivat muistutuksena siitä, miten tärkeää on vähentää kaikkia mahdollisia kaupan esteitä Britannian ja EU:n välillä, Britannian kauppakamarin toimitusjohtaja Adam Marshall sanoo.

Yritykset haluavat Marshallin mukaan minimoida riskit, jotka liittyvät vapaaseen kauppaan Suomen kaltaisten kumppaneiden kanssa, sekä välttää uudet keinotekoiset esteet, jotka haittaavat rajat ylittävää yhteistyötä yritysten välillä.

– Käynnissä olevissa Brexit-neuvotteluissa on pyrittävä tarjoamaan selkeitä vastauksia yritysten käytännön asioihin, kuten tullimenettelyihin, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviin tarkastuksiin ja verosäännöksiin. EU-kansalaisten asema on taattava Britanniassa ja Britannian kansalaisten asema on taattava EU:ssa.

– Tiiviit yhteydet innovatiivisten brittiläisten ja suomalaisten yritysten välillä ovat tärkeä muistutus siitä, että Brexit-neuvottelujen on luotava myös puitteet tulevalle Britannian ja EU:n yhteistyölle tieteessä ja innovaatioissa, Marshall painottaa.

Yritysten kuluja ei saa kasvattaa eikä kauppaa rajoittaa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä on brittiläisen kollegansa kanssa samoilla linjoilla.

– Britannia on ollut yksi Suomen vahvimmista liittolaisista EU:ssa vapaakaupan ja pragmaattisten uudistusten puolestapuhujana. Brexit-neuvottelujen tavoitteena tulee olla Euroopan laajuinen markkina-alue, johon kuuluvat myös Britannia, Sveitsi ja ETA-maat.

Penttilä painottaa, että Brexit ei saa johtaa uusiin kaupan esteisiin tai lisätä brittiläisten, suomalaisten tai muiden EU:n alueella toimivien yritysten kuluja.

–Britannia on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. On sekä Euroopan että Suomen etu, että Britannian talous on vahva myös jatkossa. Brexit-prosessi on nyt pisteessä, jossa sitoutunutta poliittista johtajuutta tarvitaan sekä Britanniassa että EU:ssa. Yritykset ja kansalaiset tarvitsevat selkeän tiekartan tuleville vuosille, jotta sujuva siirtyminen voidaan taata.

British Chambers of Commerce BCC – Ison-Britannian kauppakamari

• toimii 52 akkreditoituneen brittiläisen kauppakamarin verkoston ytimessä,
  • edustaa 75 000 eri alojen ja kokoluokkien yritystä, jotka työllistävät 5 miljoonaa ihmistä Isossa-Britanniassa
  • maailmanlaajuinen yritysverkosto yhdistää vientiyritykset lähes 40 markkina-alueeseen eri puolilla maailmaa