Kansainvälisyys, Yritykset

Pohjoisessa tarjolla 110 miljardin euron hankinnat

Hankintoja ja investointeja maitolavoista tuulipuistoihin. Naapurimaidemme pohjoisilla alueilla on jaossa 110 miljardin euron arvosta rakennus- ja infrahankkeita seuraavien kymmenen vuoden aikana.
Pia Pakarinen

Sekä Pohjois-Ruotsissa että Pohjois-Norjassa toteutetaan lähivuosina poikkeuksellisen suuria rakennus- ja infrahankkeita. Siellä rakennetaan asuntoja, urheiluhalleja, sairaaloita, päiväkoteja.

-Norjan valtio on varannut 56,2 miljardia euroa infran parantamiseen ja rakentamiseen vuosille 2016–2024. Ruotsissa puolestaan esimerkiksi Kiirunan ja Jällivaaran kaupungit siirretään kokonaan uuteen paikkaan laajenevien kaivosten tieltä. Pelkästään siellä rakentamistarve on 750 000 neliömetriä, kuvaili Barentskeskus Finland Oy:n toimitusjohtaja Martti Hahl Kasvua pohjoisesta -seminaarissa.

Mahdollisuuksia on tarjolla kaikenkokoisille suomalaisyrityksille.

-Vienti Suomesta Viroon on suurempi kuin vienti Suomesta Norjaan, ihmetteli Business Oulun vanhempi asiantuntija Jukka Olli, joka toimii johtajana Finnish Business Hub Tromsössä ja Jällivaarassa.

-Tarjouspyyntöjen euromäärä on Pohjois-Norjassa ja Pohjois-Ruotsissa vuosittain samansuuruinen kuin Pyhäjoen ydinvoimalan koko urakan euromäärä Suomessa. Lisäksi Tukholma kasvaa nopeimmin Euroopan kaupungeista. Miksi ihmeessä Suomesta lähdetään merta edemmäksi kalaan?

Tilaisuudessa esiteltiin selkeät stepit, miten markkinoille kannattaa mennä. Löydät esitykset kauppakamarin kotisivulta.

Ruotsin kielen osaaminen merkittävä etu

Seminaarissa, jonka järjestivät Barentskeskus Finland Oy, Suomalais-ruotsalaisen kauppakamari, Finpro, NOFI Norjalais-Suomalainen Kauppayhdistys r.y:n, Business Oulu, Keskuskauppakamari, Helsingin seudun kauppakamari ja Enterprise Europe Network, painotettiin ruotsin kielen taidon merkitystä.

Yleisöstä esitettyihin kielitaidon puuttumista koskeviin kommentteihin Martti Hahlilla oli selkeä vastaus.

– Suomessa puhutaan paljon Kiinan-viennin edistämisestä, mutta kuinka moni suomalainen osaa kiinan kieltä? Kaikki suomalaiset lukevat vähintään viisi vuotta ruotsia, ja se on merkittävä etu Ruotsin ja Norjankin markkinoilla, hän haastoi.

Seminaarissa saatiin myös konkreettisia neuvoja siihen, miten suomalaiset yritykset pääsevät mukaan Pohjois-Ruotsin ja -Norjan tarjousprosesseihin ja miten niiden markkinoilla toimitaan.

Älä lähde merta edemmäs kalaan!

• Euroopan pohjoisosan BKT on 942 miljardia euroa. Se on maailman 11. suurin ja Euroopan 5. suurin talous.
  • 17 % maailman mineraalivaroista sijaitsee Euroopan arktisella alueella.
  • 25 % maailman tunnetuista öljy- ja kaasuvaroista sijaitsee Euroopan arktisella alueella.
  • Barentsin alueen metsävarat muodostavat 70 % Euroopan metsävaroista.
  • Ruotsin BKT kasvaa 4,1 % vuodessa, Norjan 3 % vuodessa.