KTT, DI Toivo Koski on Vuoden kouluttaja 2015. Koulutukset, Yritykset

Yhtiöittäminen vaatii uudenlaista talousosaamista

Helsingin Satama Oy:n esimiehet osallistuivat Helsingin Kamari Oy:n Sataman toiveisiin räätälöimään strategisen talousjohtamisen koulutukseen.
Pia Pakarinen
Kuvankäsittely: Marianne Holm

Koulutukselle tuli tarvetta, kun satama yhtiöitettiin.

Aiemmin Helsingin kaupungin liikelaitoksena toiminut yksikkö on nyt itsenäinen osakeyhtiö. Talousasiat ovat osakeyhtiössä aivan uudella tavalla keskiössä.  Sataman tarpeisiin suunniteltu koulutus todettiin erittäin hyväksi.

– Vastaavanlaisia taloudellisia paineita ei ole ollut aikaisemmin, henkilöstöpäällikkö Päivi Huttunen kertoo.

– Mukana strategisen talousjohtamisen koulutuksessa on ylin ja keskijohto, joka on budjettivastuussa. Tämä ei jää kuitenkaan yksinomaan esimiesten koulutukseksi, sillä jokainen Helsingin Sataman työntekijä saa vuonna 2016 koulutusta talousasioissa vähintäänkin talon omin voimin. Koulutukseen osallistuminen on otettu jopa tulospalkkiokriteeriksi.

– Esimerkiksi investointien kannattavuuteen ei ole aiemmin kiinnitetty suurta huomiota, vaan työt on tehty kulloisenkin tarpeen mukaan, Helsingin Sataman teknisistä palveluista vastaava Timo Laitinen toteaa.

Nyt kaiken, mihin kulutetaan rahaa, pitää olla tuottavuuden kannalta perusteltua.

– Aikaisemmin Satama hoiti paljon kaupalliseen liiketoimintaan liittymättömiäkin kaupungin toimintoja, Sataman viestinnästä vastaava Eeva Hietanen kertoo. Hän oli tyytyväinen siihen, että koulutuksessa päästiin kurkistamaan tilinpäätöksen lukujen maailmaan.

Kauppakamari kouluttaa

Toivo Koski “Kouluttaminen on hienoa: saa viettää päivän fiksujen ihmisten kanssa, ja joka koulutuksessa oppii itsekin uutta”

DI, KTT Toivo Koski

Vuoden kouluttaja 2015 Toivo Koski.

Helsingin Sataman ryhmä sai Strategisen talousjohtamisen aamupäiväänsä kouluttajaksi KTT, DI Toivo Kosken, joka valittiin kaikkien Suomen kauppakamarien toimesta Vuoden kouluttajaksi 2015.

Yritysjohtoa ja asiantuntijoita kouluttava Koski nauttii työstään numeroiden ja koulutettavien parissa:

– Kouluttaminen on hienoa: saa viettää päivän fiksujen ihmisten kanssa, ja joka koulutuksessa oppii itsekin uutta.

Toivo Koski ei pääse kouluttajana leipääntymään, sillä hän ottaa kalenteriinsa korkeintaan kaksi koulutuspäivää viikossa ja käyttää muut työpäivät konsultointiin.

Koulutuksen päätteeksi nimenomaan Sataman tarpeisiin suunniteltu oma koulutus todettiin erityisen hyväksi ratkaisuksi Helsingin Sataman tarpeisiin:

– Pystyimme käymään keskustelua räätälöidysti nimenomaan meidän asioistamme ja meidän luvuillamme, ja talouden termit tulivat kaikille tutuiksi, Päivi Huttunen toteaa.