Kesäduunarit tulevat – työnantajan tsekkilista 2 Ajankohtaista, Neuvontapalvelut

Kesäduunarit tulevat – työnantajan tsekkilista

Kirsi Parnila
FacebookTwitterLinkedIn
 • Este palkkaamiselle

  Kesätyöntekijöitä ei tule palkata työsuhteeseen, jos työnantajalla on osa-aikaisia työntekijöitä, jotka ovat halukkaita tekemään lisätyötä ja työhön sopivia tai jos työntekijöitä on lomautettuina. Heidät tulee kutsua töihin ennen ulkopuolisten kesälomasijaisten palkkaamista samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin.

  Jos työnantaja on aiemmin irtisanonut henkilöstöä taloudellisilla tai tuotannollisilla syillä, tulee samantyyppisten työtehtävien kesäsijaisuuksia tarjota irtisanotuille, jos irtisanottu on vielä työnhakijana. Työn tarjoamisvelvollisuus kestää 4 kuukautta työsuhteen päättymishetkestä tai 6 kuukautta, jos irtisanotun työsuhde on kestänyt vähintään 12 vuotta.

 • Perehdytä ja ohjaa

  Kun nuori aloittaa kesätyöpaikassa, tarvitsee hän perehdytystä ja ohjausta työtehtäviin ja työpaikan tapoihin. Nuorella työntekijällä tarkoitetaan alle 18-vuotiasta. Työ ei saa vahingoittaa nuoren terveyttä tai kehitystä eikä haitata hänen koulunkäyntiään.

 • Työhöntulotarkastus

  Jos työsuhde kestää yli kolme kuukautta, on nuorelle työntekijälle tehtävä terveystarkastus työterveyshuollossa työnantajan kustannuksella. Tarkastus pitää tehdä viimeistään kuukauden kuluessa työsuhteen alkamisesta.

  Terveystarkastusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos työ on kevyttä liike-, toimisto- tai muuta niihin verrattavaa kevyttä työtä tai jos nuorella työntekijällä on alle vuoden vanha lääkärintodistus, josta hänen soveltuvuutensa selviää.

 • Tee kirjallinen työsopimus

  Työsopimuksen ehtojen kuten palkkauksen tulee olla toimialaa koskevan yleissitovan työehtosopimuksen mukaisia. Tavallisesti koululaisen palkka on noin 70-90 % alimmasta palkkaluokasta. Alle 18-vuotiaat työntekijät eivät välttämättä saa tehdä aivan samoja töitä eivätkä samoin ehdoin kuin täysi-ikäiset. Koeaika voi alle vuoden mittaisissa sopimuksissa olla enintään puolet työsuhteen kestosta. Esimerkiksi 2 kuukauden työsuhde, yhden kuukauden koeaika.

 • Työaikakirjanpitoa ja palkkalaskelmaa koskevat samat säädökset kuin aikuisilla

  Erityisesti on huomattava, että säädösten mukaisia iltalisiä, sunnuntaityökorvauksia ja ylityökorvauksia ei saa sisällyttää peruspalkkaan, vaan ne pitää maksaa erikseen ja eritellä palkkalaskelmassa sekä työaikakirjanpidossa.

 • Lomakorvausta ei saa sisällyttää palkkaan

  Myös kesätöistä kertyy vuosilomaa. Erityisesti on muistettava, että jos lomaa ei ole sovittu pidettäväksi työsuhteen aikana, työnantajan on maksettava lopputilissä lomakorvaus, ja se on eriteltävä palkkalaskelmassa.

 • Anna työtodistus

  Anna nuorelle työtodistus työsuhteen päättyessä.

 • Muista vakuuttaa myös kesätyöntekijä

  Kaikki 17-vuotiaat työntekijät vakuutetaan TyEL:n mukaan riippumatta siitä, pidätetäänkö palkasta veroa vai ei.

 • Työnantajan on pidettävä luetteloa kaikista niistä nuorista,
  joiden työsuhde kestää vähintään kaksi kuukautta

  Luetteloon kirjataan nuoren täydellinen nimi ja syntymäaika, osoite, huoltajan nimi ja osoite, työsuhteen alkamisaika sekä selvitys työtehtävistä.

 • Kannattaa hyödyntää erilaisia kesätyökampanjoita kuten
  Vastuullinen kesäduuni sekä Tutustu työelämään ja tienaa

Tervetuloa Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjaan!

kesäduuni, vastuullinen, työnantaja, kesätyöprosessi, kesätyökokemus, kesätyöpaikka, nuori, tulevaisuus, työnantaja, positiivinen, innostunut,Vastuullinen kesäduuni -kampanja auttaa työnantajia kehittämään kesätyöprosessejaan ja tarjoamaan nuorelle onnistuneen kesätyökokemuksen. Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanja keräsi yhteen ennätykselliset 327 työnantajaa, jotka tarjosivat yli 50 000 kesätyöpaikkaa!

Nuorelle onnistunut kesätyökokemus antaa luottamusta itseensä ja tulevaisuuteen. Se luo positiivisen kuvan työnantajasta ja tämän toimialasta! Työnantajana hyödytte innostuneiden kesätyöntekijöiden työpanoksesta ja tuoreista näkemyksistä.

Suomi on täynnä mahtavia ja laadukkaita työpaikkoja, näytetään niitä nuorille!

Lue lisää hyvän kesätyön periaatteista

 

TTT: Tutustu työelämään ja tienaa

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun

kesäharjoittelu, tutustu työelämään ja tienaa, nuori, nuorille, palkkaus, vastuu

 

Website Comments

 1. Tiina
  Vastaa

  Palkanmaksun perusteita jotkut työantajat eivät aina tiedä, tämän olen ainakin itse huomannut. Itselleni uusi tieto oli, että jos osa-aikaiset työntekijät haluavat lisää työtunteja, ei kesätyöntekijää voi palkata.

Kommentoi