Tulorekisteri, 1.1.2019, kaikki palkkatiedot, etuus- ja eläketiedot, Katso-valtuutukset, Suomi.fi, vuosi-ilmoituksia, Neuvontapalvelut, Yritykset

Tulorekisteri tulee – oletko valmis?

Kansallinen sähköinen tietokanta on Verohallituksen ylläpitämä sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla.
Mika Olli
FacebookTwitterLinkedIn

Tiedon tuottajat, kuten työnantajat ja tilitoimistot, ilmoittavat tiedot ansiotuloista tulorekisteriin reaali­aikaisesti ja maksukohtaisesti yhdellä ilmoituksella. Jokaisen palkansaajan kaikki maksu­tapahtumat ilmoitetaan erikseen.

Palkkatietojen osalta tulorekisteri tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen ilman siirtymäaikoja.

Tiedot ilmoitetaan 1.1.2019 alkaen tulorekisteriin heti maksutapahtuman yhteydessä, viimeistään tiedot on annettava viidentenä kalenteripäivänä maksupäivän jälkeen. Ilmoitukselle ei ole euromääräistä alarajaa.

Tulorekisterin tarkoitus on vähentää byrokratiaa

Tulorekisteri korvaa nykyisin muun muassa Verohallinnolle, työeläkelaitoksille ja työttömyysvakuutusrahastolle toimitettavia vuosi-ilmoituksia. Tietoja käyttävät Verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto ja työeläkelaitokset.

Tulorekisteri otetaan käyttöön vaiheittain:

  • 1.1.2019:  kaikki palkkatiedot  → noin 2,8 miljoonan palkansaajan tulotiedot
  • 1.1.2020: etuus- ja eläketiedot → noin 1,8 miljoonaa etuus- ja eläkkeensaajaa.

Tulonsaajat voivat katsella tulorekisteriin ilmoi­tettuja tulotietojaan rekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Tulorekisterissä käytetään Suomi.fi tunnistautumista. Veroasioiden valtuu­tukset muuttuvat marraskuun alusta.

Toimitusjohtaja tai henkilö, jolla on yksin yrityksen nimenkirjoitusoikeus, on voinut valtuuttaa yrityksiä tai henkilöitä tulorekisterin rooleihin Suomi.fi/valtuudet-palvelussa. Valtuudet palvelussa löytyvät jo nyt, mutta ne toimivat Verohallinnon asiointi­kanavissa vasta marraskuun alusta alkaen.

Katso-valtuutukset eivät muutu automaattisesti Suomi.fi-valtuutukseksi. Katso-palvelu suljetaan 31.12.2019 mennessä. Siirtymäaikana ilmoittajalla voi olla valtuutuksia sekä Katso-palvelussa että Suomi.fi-valtuuksissa, koska eri asiointipalvelut siirtyvät hyödyntämään Suomi.fi-valtuuksia eri tahtiin.

avaramerkkilain, tavaramerkit, tavaramerkki kumotaan, rekisteröidä, tavaramerkkien, tavaroiden tai palveluiden

Kommentoi