Kilpailu osaavasta työvoimasta, ifo-indikaattori Kansainvälisyys, Yritykset

Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy useissa maissa

Maailmantalous on vahvimmillaan sitten vuoden 2011, osoittaa maailmanlaajuinen Ifo World Economic Survey -talousasiantuntijakysely. Euroalueella Suomi mukaan lukien Ifo-indikaattori on korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2000. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy.
Roni Rekomaa

Ifon kyselyyn vastanneet euroalueen talousasiantuntijat näkivät Euroopan kasvun jarruina uusien innovaatioiden ja osaavan työvoiman puutteen. Saman ongelman vahvistaa äskettäin julkaistu Euroopan kauppakamarien Economic Survey 2018.

-Kotimaisessa keskustelussa tuntuu usein unohtuvan, ettemme ole Euroopassa yksin kisaamassa osaavasta työvoimasta. Ei Suomi sellainen paratiisi ole, jonka ovella olisi jatkuvaa jonoa osaavia työntekijöitä, toteaa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori korostaa.

-Me joudumme aidosti houkuttelemaan myös osaajia ja tekijöitä Suomeen sekä varmistamaan heille ja heidän perheilleen nykyistä paremmat mahdollisuudet sopeutua maahamme. Samalla meidän on huolehdittava siitä, ettei koulutusjärjestelmämme jäykkyydet rajoita suomalaisten kouluttautumista muuttuvan työelämän tarpeisiin, Vuori painottaa.

Orastavia merkkejä maailmantalouden suhdannehuipusta

Lokakuussa tehdyn If-kyselyn mukaan talousodotukset seuraavalle kuudelle kuukaudelle ovat kuitenkin muuttuneet varovaisemmiksi esimerkiksi Saksassa ja Aasiassa. Kilpailu osaavasta työvoimasta on kiristymässä useissa maissa. Ifon mukaan Suomen talousnäkymät ovat toistaiseksi hyvät.

Euroalueen kasvu on maailman huippua.

Ifo-indikaattori nousi kesän 35.2:sta syksyllä 37.00:aan, mikä on ylin taso sitten vuoden 2000. Ifon indikaattorien perusteella Suomessa talouden tila ja tulevaisuuden odotukset ovat Euroopan, jopa maailman, huippua.

-Euroopan talouden piristyminen kirittää sopivasti Suomelle vientiä, josta yhä 60 prosenttia menee Euroopan maihin, Vuori korostaa ja muistuttaa, ettei Suomessa ja muussa Euroopassa pidä korkesuhdanteen aikana unohtaa rakenneuudistuksia ja kansainvälisen kilpailukyvyn vaatimuksia.

-Taantuman opit tuntuvat nopeasti unohtuvan nousuhuumassa. Suomen vienti on yhä kaukana vuoden 2008 huippuluvuista. Saman tason saavuttaminen ei onnistu ilman uusia tuotannollisia investointeja. Se taas vaatii järkeviä pitkän ajan kansallisia vero- ja työmarkkinaratkaisuita.

Vuoren mukaan talousodotusten muuttuminen varovaisemmaksi esimerkiksi Saksassa ja Aasian markkinoilla, voi ennakoida maailman ja Euroopan talouden suhdannehuipun lähestyvän. Ifon pitkän ajan suhdanneluvut tukevat tätä johtopäätöstä.

Dollari vahvistuu, hinnat nousevat

Ifo-kyselyn mukaan USA:n dollarin uskotaan vahvistuvan suhteessa muihin valuuttojen ja hintojen jonkin verran nousevan. Euroalueen inflaation ennustetaan olevan jäävän kuluvana vuonna 1,5 prosenttiin ja pidemmällä aikavälillä nousevan 2,1 prosenttiin.