Matti Alahuhta ja Sari Baldauf: Riippumattomat hallituksen jäsenet tuovat arvokasta osaamista pk-yrityksiin Ajankohtaista, Yritykset

Olennaista pk-yritysten corporate governancen ja hallitustyön kehittämisen kannalta on, että yhtiöiden hallituksissa on ulkopuolisia jäseniä.
Kustaa Hulkko

Hallituspartnerit ry jakaa vuosittain Kultainen Nuija -palkinnon pk-yritykselle, joka on uudistanut toimintaansa rekrytoimalla hallitukseensa riippumattomia jäseniä. Tänä vuonna pörssiyhtiö Outotecin ja DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta johtaa kilpailun raatia.

-Se on pienille ja keskisuurille yrityksille yhä tärkeämpää useimpien toimialojen markkinoiden muuttuessa yhä nopeammin ja toiminnan kehitystarpeiden kasvaessa, Alahuhta sanoo.

Raadissa on myös Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf , jonka mukaan riippumattomilla jäsenillä on erityisen suuri merkitys johdon sparraamisessa ja yrityksen strategian rakentamisessa.

-Monipuolisesti valittu riippumattomien jäsenten joukko voi tuoda arvokasta osaamista, kokemusten jakamista, näkemysten avartamista, Baldauf sanoo.

Riippumattomat jäsenet auttavat uusille markkinoille

Matti Alahuhdan mukaan uudet riippumattomat hallituksen jäsenet tuovat usein parhaita käytäntöjä yritystoiminnan eri alueille tai eri kansainvälistymisvaiheissa tarvittavaa asiantuntemusta.

-He tuovat diversiteettiä, uusia näkökulmia keskusteluun. Yleensä on aina hyvä saada tuoretta näkemystä yrityksen kehittämiseen, Alahuhta sanoo.

Baldaufin mukaan erityinen hyöty näkyy esimerkiksi jonkin toiminnon benchmarkingissa. Sama pätee toimenpiteiden ambitiotason määrittelyyn, kun kehitetään vaikkapa laadunhallintaa ja laatujärjestelmiä.

-Esimerkki voi olla myös ovien avaaminen ja verkostoituminen uusille markkinoille pyrittäessä ja uusia asiakassuhteita avattaessa.

Kultainen Nuija -kilpailu

Ideana palkita pk-yritys, joka on uudistunut, kasvanut, kansainvälistynyt tai kehittänyt strategiaansa avaamalla hallituksen riippumattomille eli yrityksen ja sen omistajapiirin ulkopuolisille jäsenille ja kehittämällä hallituksen työtä.

Myös hallituksen työskentelyyn liittyvä tutkimus voi olla palkitsemisen peruste.

Ehdotuksia hyvistä ehdokkaista voi lähettää: Marjut Ontronen (marjut.ontronen@gmail.com) ja  Pasi Lehmus (pasi.lehmus@valtori.fi).

Ilmoittaa voi myös oman yrityksensä. Ilmoittamis- tai ilmoittautumisaika jatkuu maaliskuun puoliväliin asti.

Ajatus pienten ja keskisuurten yritysten hallitustyön palkitsemisesta on levinnyt koko Suomeen. Parasta hallitustyötä etsii laaja verkosto. Siihen kuuluvat Hallituspartnerit ry ja sen alueelliset sisarjärjestöt sekä muut hallitusammattilaisjärjestöt. Mukana ovat myös kauppakamarit, Perheyritysten liitto ja Kauppalehti.

Aiemmin Kultainen nuija -palkinnon on saanut: vantaalainen SE Mäkinen Logistics Oy, rovaniemeläinen Lappset Group Oy, lempääläinen Robit Rocktools, kauhajokinen Serres Oy sekä tamperelaiset Pohjola Rakennus Oy, Gofore Oy ja HappyOrNot.

Lisäksi kunniamaininnan hyvästä hallitustyöstä ovat saaneet jyväskyläläinen Firstbeat Technologies Oy sekä oululainen Proventia Group.

Palkintoraatiin kuuluvat tänä vuonna Matti Alahuhdan ja Sari Baldaufin lisäksi liikenne- ja viestintäministeri, Oy Vallila Interior Ab:n hallituksen puheenjohtaja Anne Berner, M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo sekä Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi.