Yritykset

Persoona on johtajan uran potkuri ja mittari

Työpersoonallisuudella sekä toimintatyylillä on iso merkitys henkilövalinnoissa. Myös kun arvioidaan johtajan ja esimiehen suoritusta, persoona vaikuttaa. Tunne itsesi ja vahvuutesi sekä tunnista kehitysalueesi, muistutettiinkin Johtajuuden Naiskamarissa.
Heini Vesterinen

Työpersoonallisuudella sekä toimintatyylillä on iso merkitys henkilövalinnoissa, neuvovat IMS Talent Oy:n Founding Partner, Executive Search Mimma Silvennoinen ja Partner, Executive Search Terhi Heikkinen. Heidän mukaansa etenkin johdon suorahauissa, joissa henkilöiden kokemus ja osaaminen eivät useinkaan eroa merkittävästi, on tärkeää erottua persoonalla.

johtaja, nainen, naiskamari, kauppakamari, johtajanainen,

Ole valmis tekemään paljon töitä kehittyäksesi. Korkeimman johdon tehtävät vaativat usein uhrauksia, muistuttavat IMS Talent Oy:n Mimma Silvennoinen ja Terhi Heikkinen,

– Asiakkailta tulee välillä suoraan toiveita persoonasta, kuten “iloinen ihminen” tai “räväkkä nainen”, kertovat Silvennoinen ja Heikkinen, jotka käyttävät  rekrytoinneissaan apuna työpersoonallisuuskyselyä.

Vaatimattomuus ei kaunista, joten itseään pitää kehua sekä tavoitteista ja vahvuuksistaan kertoa.  Itselleen voi luoda oman työbrändin esimerkiksi ”minuun luotetaan” tai “en pelaa pelejä”.

Millainen persoona menestyy johtajana?

Haluttuja ominaisuuksia ovat ahkera, huolellinen, avoin, rohkea, sinnikäs ja energinen. Johtajan on tärkeää asettaa rima korkealle, olla sopivasti extrovertti ja hänellä pitää myös olla arvomaailma kohdallaan.

– Naiset omaavat tyypillisesti vähän huonommin kilpailuviettiä ja kunnianhimoa. Myöskin kritiikin sieto ja potutuksen kestäminen ovat naisille usein kehityksen kohteita, sanoo Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki, joka on huomannut, että miehet ajattelevat aina lähtökohtaisesti myönteisesti toisista miehistä.

-Tämä asenne naistenkin pitäisi oppia.

– Kun tapaan päämäärätietoisen naisen, joka tuo eteenpäin urapyrkimyksiään, niin kommentoin usein, että jossain on joku kulmahuone jossa on jo sinun nimesi, totesi viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki Kelasta.

Liikemies on tanssijan ja laskukoneen välimuoto

Johtajuuden naiskamarissa tulevaisuuden naisjohtajia kannusti Hallituspartnerit Helsinki ry:n toiminnanjohtaja Raija-Leena Söderholm jakamalla elämänmakuisen tarinansa tanssijasta yritysjohtajaksi.

Hänen tiensä on vienyt muun muassa YIT:n, Ikean, Stockmannin ja Hobby Hallin kautta Brandworxxille. Söderholm painottaa kielitaidon merkitystä ovien avaajana. Hän pitää myös tärkeänä rohkeutta – johtaa, kilpailla, pyytää ja antaa apua, lähestyä ihmisiä, luottaa, pysyä sinnikkäänä ja tarvittaessa haastaa.

Ennen kaikkea uteliaisuus uuteen vie eteenpäin. Sanomalla ”Ei kuulu minun työnkuvaani” on helppo tapa saada Söderholm ärsyyntymään.

– Mikään homma ei ole niin vähäpätöinen, ettei sitä voisi oppia. Hyvin tehdystä työstä seuraa useimmiten lisää työtä.

Sanavarastossa ei ole konditionaalia = puhua miestä

johtajanainen, hallituspartneri, johtaja, nainen, naiskamari, kauppakamari, Raija-Leena Söderholm

Silloin kun kilpailuun lähtee, pitää lähteä kunnolla. Se on kuin raskaana oleminen; kukaan ei ole vain pikkusen raskaana – sitä joko on tai ei, muistutti toiminnanjohtaja Raija-Leena Söderholm.

Hyvät kommunikointitaidot ovat johtajalle olennaiset. Naisille on tyypillistä käyttää konditionaaleja, vaikka tulokset olisivatkin loistavat. Miehet esittävät asiansa painokkaammin ja varmuudella.

nainen, johtaja, johtajanainen, kauppakamari, naiskamari, Pippa Laukka

Vain sinä voit päättää elintavoillasi, miten geenisi käyttäytyvät, neuvoo Chief Medical Officer Pippa Laukka Hintsa Performancesta.

– Puhu kielellä jota kuulija ymmärtää, muuten et saa viestiä perille tai arvostusta.

Välillä on hyvä myös kysyä, osaanko sanoa ei?

Ihan mitä tahansa ei tarvitse hyväksyä tai ottaa vastaan. Jos työpaikan kulttuuri ja arvot ovat ristiriidassa omien kanssa, työssään uupuu ja kadottaa inspriraationsa.

Vaikeiden päätösten tekemistä varten on tärkeää pitää yllä empaattisuutta ja kyetä näkemään miltä tuntuu olla toisen nahoissa.

Kasvun kaava koostuu kokeilusta ja epäonnistumisista

Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen näkee  epäonnistumisen uuden alkuna ja uskoo vahvasti kokeilukulttuuriin kasvamisen elinehtona. Hänen kasvun kaavansa koostuu uteliaisuudesta ja rohkeudesta. Pitää pystyä rohkeasti muuttamaan suuntaa, kun sitä tarvitaan. Kasvua ei tule, ellei sitä tee. Siksi riman korkeudella on merkitystä.

–  Jos haluat muuttaa jotain, sinun on uskallettava tehdä se itse. Kellään muulla ei ole niin suurta vaikutusta muutokseen kuin itse johtajalla. Pitää oikeasti haluta johtaa, oppia ja pysyä nöyränä.

Johtamisen muistilista

• Kerro kaikki minkä tiedät
  • Kerro minne ollaan menossa (100 metriä käteni osoittamaan suuntaan)
  • Kerro miksi – ihmiset sitoutuvat eri tahdissa
  • Minun ei tarvitse arvioida toisen motiiveja (miksi tuo haluaa olla täällä töissä…?)
  • Me ollaan kaikki ihan hyviä tyyppejä.
  • Miehet ajattelevat lähtökohtaisesti myönteistä toisista miehistä. Tämä asenne naisten on opittava.

Viestintäjohtaja, kersantti Pipsa Lotta Marjamäki, Kela