startup, yritys, kauppakamari Yritykset

Yhteistyö startup-yrityksen kanssa kannattaa

Startup-kumppanin etsintä on työlästä, mutta ilmankaan ei nopeasti muuttuvassa bisneksessä pärjää. Yhteistyö kannattaa, sillä kasvuyrityksillä on uusia innovaatioita ja ne pystyvät toimimaan ripeämmin ja joustavammin kuin vakiintuneet organisaatiot.
Ismo Laukkarinen

Suurten yritysten kumppaninetsintä startup-yritysten joukosta ei poikkea perinteisestä parinmuodostuksesta. Mieltä pommittavat kysymykset Kuka on se oikea? ja Mistä se oikea löytyy?

Sopivien yhteistyökumppaneiden löytäminen vaatii yrityksiltä huolellista perehtymistä tarjolla olevien startup-yritysten toimintaedellytyksiin. Tarvitaan StartupCatapultin kaltaisia konsulttiyrityksiä, jotka auttavat yrityksiä potentiaalisten ehdokkaiden etsimisessä.

-Aloitimme toimintamme poimimalla todella kovia eurooppalaisia startup-yrityksiä ja tarjosimme niitä yhteistyökumppaneiksi suuryrityksille. Hyvin pian suuret yritykset alkoivat itsekin kysellä, löytyisikö meiltä sopivia startup-yrityksiä heidän tarpeisiinsa, kertoo Startup Catapultin perustaja Paavo Beckman.

On pakko käyttää hyväksi pienyrityksiä ja näiden innovaatioita.

Beckmanilla ja hänen yhtiökumppanillaan Mikael Juntusella on pitkä kokemus yritystoiminnasta Yhdysvalloissa. Beckman kertoo, että palattuaan Suomeen hän hämmästyi, kuinka hitaasti suomalaisyritykset etenevät.

-Esimerkiksi Piilaaksossa jokaisella suuryrityksellä on organisaatio, joka jatkuvasti sijoittaa kasvuyrityksiin ja poimii niitä yhteistyökumppaneiksi. Siellä ymmärretään, että nykyaikana muutokset ovat todella nopeita, eivätkä suuret yritykset pysty vastaamaan niihin kaikkiin yksin. On pakko käyttää hyväksi pienyrityksiä ja näiden innovaatioita.

Jos tiimi ei toimi, mikään ei toimi

Puolisentoista vuotta toiminut Startup Catapult on kerännyt ripeästi laajan verkoston ja tietokannan eri alojen startup-yrityksistä. Paperilla yritys saattaa näyttää todella hyvältä, mutta tarkemmassa tarkastelussa voi tulla ilmi, ettei se pysty selviytymään suurista haasteista.

-Valinnassa kiinnitän huomiota erityisesti siihen, miten startup-tiimi toimii. Yrityksellä voi olla todella kovaa teknologiaa ja kovia innovaatioita, mutta jos tiimi ei toimi, mikään ei toimi, Beckman sanoo.

MatchmakerSuomeen Beckman ja Juntunen ovat luoneet Leaders Group -konseptin, johon valitaan joukko eturivin yrityksiä, joille he kullekin valitsevat Euroopasta kymmenen todella kovan luokan startup-yritystä. Näillä kasvuyrityksillä on jo näyttöä osaamisesta, joten korporaatiot voivat huoletta aloittaa yhteistyön.

Beckman toivoo, että suuret yritykset pyrkisivät ottamaan startup-yritysten kanssa pieniä, konkreettisia askeleita, joissa tulokset näkyvät nopeasti.

-Kun yrityksissä nähdään, kuinka helposti, yksinkertaisesti ja kustannustehokkaasti startup-yritysten kanssa voi toimia, se saattaa lisätä kiinnostusta startup-yhteistyöhön yrityksen muillakin sektoreilla.

Miten suuret yritykset ja startupit työskentelevät yhdessä?

Startup Catapult ja kauppakamari järjestävät avoimen ja maksuttoman tilaisuuden, jossa kerrotaan eri näkökulmista, millaista yhteistyö suurten yritysten ja startup-yritysten välillä on.

Tavoitteena on tuoda konkreettisia ideoita ja työkaluja, joilla yritykset voivat hyödyntää startup-ekosysteemiä. Tapahtumassa myös kerrotaan, miten startup–korporaatio -yhteistyö saadaan sujumaan.

Ilmoittaudu tilaisuuteen!

Aika: perjantai 11.11. klo 8.30-10.30

Paikka: Helsingin seudun kauppakamari, Kalevankatu 12, 2. krs., Helsinki-sali

Ohjelma:

8.30 Ilmoittautuminen ja aamupala

9.00 – 9.15 Hyvin toimivia esimerkkejä Startup–Korporaatio -yhteistyöstä

9.20 – 9.40 Puheenvuoro: Älä astu näihin sudenkuoppiin

9.45 – 10.00 Puheenvuoro: Konkreettiset työkalut onnistuneeseen korporaatio-startup –yhteistyöhön

10.00 – 10.30 Verkostoitumista!

Tervetuloa!